Legea prin care sintagma „limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română” în legislația națională, inclusiv în Constituție, a intrat în vigoare
Legea care stabilește că limba oficială a R. Moldova este româna a intrat vineri, 24 martie, în vigoare.
Legea nr. 52 din 16 martie 2023 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale a fost publicată astăzi în „Monitorul Oficial” al R. Moldova.
Documentul înlocuiește toate sintagmele anacronice stipulate în legislația națională cu referire la limba oficială a R. Moldova, inclusiv în Constituție, care este, începând de astăzi, limba română.
De asemenea, textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție a fost declarat desuet prin aceeași lege votată în lectură finală pe 16 martie curent de către Parlament.
Legea mai prevede că, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun urmare a votului de astăzi din Parlament.
Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă, dar și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.
CITIȚI și Legea care stabileşte că limba oficială a R. Moldova este ROMÂNĂ, promulgată de preşedinta Maia Sandu: „Un adevăr istoric incontestabil. Îmi doresc că limba română să ne unească”
Menționăm că această lege implementează Hotărârea din 2013 a Curții Constituționale privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție, în corelare cu Preambulul Constituției și cu Declarația de Independență a Republicii Moldova. Înalta Curte a stabilit că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, unde este fixată limba română, prevalează asupra Constituției aprobate mai târziu și stabilea că limba oficială a R. Moldova este „moldoveneasca”.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei