Legea cetățeniei române, MODIFICATĂ. Mai multe termene au fost prelungite
Autoritățile române au aprobat printr-o ordonanță de urgență mai multe modificări la Legea cetățeniei. Documentul a fost deja publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit noilor reglementări, a fost extins cu două luni termenul în care solicitantul poate să-și completeze dosarul, dacă Autoritatea Națională pentru Cetățenie a constatat că lipsesc anumite documente.
Astfel, în cel mult patru luni de la primirea solicitării din partea secretariatului tehnic al Comisiei de cetățenie, persoana va putea să prezinte actele suplimentare, în caz contrar, cererea de solicitare a cetățeniei va fi respinsă.
Autoritățile au introdus noțiunea de „primul termen” în care Comisia trebuie să verifice îndeplinirea condițiilor necesare acordării sau redobândirii cetățeniei, fiind prevăzute cel mult cinci luni de la data înregistrării cererii solicitantului.
De asemenea, a fost majorat de la trei la șase luni termenul în care persoana este obligată să depună jurământul, după ce a fost semnat ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie de acordare sau redobândire a cetățeniei.
În Articolul 8 al Legii cetățeniei au fost introduse două alineate noi care prevăd:
„Cetățenia română se poate acorda cetățenilor străini care au contribuit în mod deosebit la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate”.
„Cetățenia română poate fi acordată cetățeanului străin care poate contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportululi, dacă solicitantul va reprezenta România în loturile naționale, în conformitate cu reglementările statutare ale federației sportive internaționale la care România este afiliată”.
Un articol nou în Legea cetățeniei vizează persoanele cercetate penal. Norma stabilește că „în situația în care persoana care a solicitat acordarea sau redobândirea cetățeniei române este cercetată într-o cauză penală, Comisia poate dispune suspendarea procedurii de acordare sau redobândire a cetățeniei până la finalizarea acelei cauze”.
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”