Legea care stabileşte că limba oficială a R. Moldova este ROMÂNĂ, promulgată de preşedinta Maia Sandu: „Un adevăr istoric incontestabil. Îmi doresc că limba română să ne unească”
CURAJ // „Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna au urmărit un singur lucru - să ne dezbine”
Legea care substituie cu „limba română” toate sintagmele anacronice atribuite limbii oficiale în legislația R. Moldova, inclusiv în Constituție, a fost promulgată miercuri, 22 martie, de către preşedinta Maia Sandu.
„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română.
Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alte peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem - într-un glas - că vorba dulce mult aduce”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
CITIȚI și OPINII // Teo Chiriac, după votul din Parlament careintroduce LIMBA ROMÂNĂ în toată legislația: „Acel blestemat art.13 ne-a umilitpe noi, intelectualii din Basarabia”; Nicolae Osmochescu: „Toate hotărârileCurții Constituționale sunt obligatorii”
Şefa statului a punctat că cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna „au urmărit un singur lucru - să ne dezbine”.
„Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională.
Sunt convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri”, a continuat Maia Sandu.
Președinta a spus că se bucură mult când întâlneşte tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română.
„Noi toți putem sprijini acest efort pentru ca, uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate și protejate", şi-a încheiat mesajul preşedinta Maia Sandu.
Amintim că Parlamentul a aprobat săptămâna trecută, în lectură finală, legea potrivit căreia limba română va lua locul „limbii moldovenești”, „limbii oficiale”, „limbii de stat” și „limbii materne” în toată legislația din R. Moldova, inclusiv în Constituție. De asemenea, textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție a fost declarat desuet.
Proiectul face dreptate limbii române, reieșind din necesitatea implementării unei hotărâri a Curții Constituționale din anul 2013 care a statuat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni