Legea antitutun a fost VOTATĂ. Ce amenzi riscă fumătorii
Parlamentul a votat astăzi, în lectură finală, Legea privind controlul tutunului. Aceasta interzice fumatul în spațiile închise şi semiînchise, la locul de muncă, în transportul public, în stațiile de așteptare a transportului și la cel puțin zece metri de acestea, pe terenurile de joacă pentru copii și în apropierea acestora, pe stadioane sau în piețe.
Agenții economici care vor permite fumatul în spații închise și semiînchise vor fi amendați cu cel puțin șapte mii de lei. Persoanele care vor fuma în transportul public, în stații sau în apropierea terenurilor de joacă vor primi amenzi cuprinse între 1 000 și 1 400 de lei.
După intrarea în vigoare a noilor prevederi, va fi interzisă amplasarea gheretelor unde se vând produse de tutun la mai puțin de 50 de metri de instituţiile de învăţământ şi medico-sanitare. De asemenea, distanța dintre gherete va trebui să fie de cel puţin 200 de metri.
Țigările nu vor putea fi vândute persoanelor sub 18 ani, iar dacă vânzătorul are dubii privind vârsta cumpărătorului va trebui să solicite un act de identitate, iar acesta va fi obligat să-l prezinte. Încălcarea acetei reguli va fi sancționată cu amendă de la cinci mii la șase mii de lei.
De asemenea, va fi interzisă comercializarea produselor din tutun în unităţile de comerţ între orele 22.00 și 8.00, așa cum este în cazul băuturilor alcoolice.
Noua lege interzice vânzarea în R. Moldova a țigărilor care conțin mai mult de 10 mg de gudron, 1 mg de nicotină sau 10 mg de monoxid de carbon per țigaretă, dar și a articolelor de tutungerie cu diverse arome.
Deputații au modificat și legea publicității, astfel încât va fi interzisă orice formă directă sau indirectă de publicitate pentru articolele din tutun. Pe fiecare pachet de țigări urmează a fi scris avertismentul: „fumatul ucide – renunțați acum” și mesajul informațional: „fumul de tutun conține mai mult de 70 de substanțe care provoacă cancer”. Avertismentul va acoperi cel puțin 50% din suprafața pachetului.
Difuzarea publicității în favoarea produselor de tutun se sancționează cu amendă de până la trei mii de lei în cazul persoanelor fizice și de până la zece mii de lei pentru persoane juridice.
Agenții economici care produc sau importă țigări vor fi obligați să prezinte Centrului Național de Sănătate Publică, până la 30 mai, informații în format electronic privind cantitățile de tutun utilizate la fabricarea produselor, volumele anuale de vânzări pentru fiecare marcă de produs, partenerii de afaceri la import și export și adresele lor. Neprezentarea acestor informații va fi sancționată.
Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Producătorii sau importatorii care mai au stocuri de țigări vor trebui să se debaraseze de marfă în cel mult un an. Ulterior, toate pachetele de țigări vor trebui să conțină avertismentele corespunzătoare.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md