02:51:55 05.04.2025
Stiri

Legea amnistiei declanșează un SCANDAL în partidul de guvernământ: Olesea Stamate, învinuită că a contribuit la eliberarea unor deținuți cu infracțiuni excesiv de grave și a fost exclusă din fracțiunea PAS

Actualitate 04.04.2025 13:35 Vizualizări978
Legea amnistiei declanșează un SCANDAL în partidul de guvernământ: Olesea Stamate, învinuită că a contribuit la eliberarea unor deținuți cu infracțiuni excesiv de grave și a fost exclusă din fracțiunea PAS

Deputata Olesea Stamate a fost exclusă astăzi din fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), dar și din formațiunea politică, aceasta fiind învinuită că, din postura de șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, pe care a deținut-o anterior, a introdus trei amendamente la Legea amnistiei, care au permis eliberarea din închisoare, „în doi pași”, a unor deținuți extrem de periculoși, unii condamnați pe viață.

Modificările respective au fost aprobate în iulie și noiembrie 2022.

„Am constatat, în urma analizei atente a întregului proces, că fosta șefa a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate Olesea, a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților din închisoare. Odată introdusă în legea amnistiei posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani - a devenit posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91 alin. (4) lit. b), care permit liberarea condiţionată a celor care au ispășit două treimi din termen.

Ce s-a schimbat și a permis acest lucru?

De exemplu, într-un caz foarte mediatizat, s-a mers pe eliberarea unui deținut periculos în doi pași. În primul pas, prin aplicarea amnistiei, s-a comutat, adică s-a transformat, pedeapsa de detenție pe viață în închisoare pe 30 de ani. În al doilea pas, s-a solicitat eliberarea condiționată pentru că acesta ar fi ispășit două treimi din pedeapsă. Și instanța a considerat că el a ispășit acest termen. Menționăm că, din punctul nostru de vedere, decizia dată este abuzivă și a fost contestată în ordine de recurs. Autoritățile competente trebuie să se expună”, se arată într-un comunicat de presă al PAS.

Partidul de la guvernare susține că deputații au votat „o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună-credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme”.

„Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani și anunțăm următoarele:

Azi Olesea Stamate, prin decizia Biroului Permanent Național PAS, a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate. Îi cerem să-și depună mandatul de deputat, de care a făcut uz pentru a crea acest proces viciat. Trebuie să oprim imediat posibilitatea de abuz în baza lacunelor legislative. În ședința Parlamentului de azi, vom vota o lege de interpretare care să excludă posibilitatea de a beneficia de două opțiuni concomitent - comutarea pedepsei pe amnistie și liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal. Prin urmare, dacă un deținut are pedeapsa „detenție pe viață”, acesta să nu poată obține mai întâi comutarea din detenție pe viață în închisoare de 30 de ani și, apoi, liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal. Aceste concluzii sunt făcute în urma unei analize preliminare. În urma unei analize comprehensive a tuturor factorilor, ne rezervăm dreptul să venim și cu alte decizii. Cerem instituțiilor de drept să investigheze toate persoanele implicate”, anunță PAS.



Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Olesea Stamate nega ieri acuzațiile potrivit cărora a contribuit la modificarea legislației astfel încât mai mulți deținuți periculoși să fie eliberați. În cazul unor pușcăriași, cum ar fi Iurie Radilov, tatăl acesteia, Vladimir Kovali, le-a fost avocat.

„Posibilitatea revizuirii pedepsei si eliberării condiționate înainte de termen a deținuților pe viață este prevăzută de Codul Penal de la adoptarea acestuia în 2002 (art. 91 alin (5)). Acest mecanism face parte din standardele europene în materie. Sunt câteva decizii CtEDO care obligă statele membre sa asigure o posibilitate de revizuire a pedepsei pentru deținuții pe viață. Anume acest mecanism a fost aplicat atât în cazul lui Sinigur, cât și al lui Radulov. Nu este vorba despre legea amnistiei. Juriștii – (cel puțin!) să citească încheierile judecătorului.

Cu referire la întrebarea nemijlocit legată de eliberarea lui Radulov. Tatăl meu l-a reprezentat în solicitarea privind aplicarea amnistiei, iar aceasta a fost refuzată atât de prima instanță, cât și de instanța de apel. Ulterior, condamnatul a apelat la alt avocat și a solicitat aplicarea art. 91 – eliberarea condiționată înainte de termen. Anume în baza acestui articol acesta a fost eliberat. La fel ca și condamnatul Sinigur, de exemplu. Dacă sunt întrebări la temeinicia hotărârii judecătorești – e alt subiect, care însă nu are nicio legătură cu legea amnistiei”, susține Stamate.

Deputata, trecută de mai mult timp pe linie moartă în PAS, nu a comentat decizia de astăzi a colegilor de a o exclude din fracțiune și solicitarea ca ea să-și depună mandatul de deputat.

Autor: ZiarulNational
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte