Lege VECHE de doi ani: Cum creează provocări pe loc gol regimul separatist de la Tiraspol. „Toți agenții economici din regiunea transnistreană s-au conformat complet cerințelor stabilite de prevederile noului Cod vamal”
Așa-zisele autorități de la Tiraspol creează scandal pe loc gol în cazul taxelor pe care trebuie să le achite, în bugetul de stat al R. Moldova, agenții economici din Transnistria, la fel ca cei din dreapta Nistrului.
Deși liderul separatist Vadim Krasnoselski a pretins public faptul că agenții economici transnistreni nu au știut din timp despre faptul că urmează să achite, de la 1 ianuarie 2024, taxele vamale în bugetul național și chiar a organizat un protest în cadrul căruia R. Moldova a fost numită „agresoare”, minciuna a fost demontată de autoritățile de la Chișinău.
Se exemplu, Serviciul Vamal amintește că prevederile noului Cod vamal au fost adoptate de către Parlamentul Republicii Moldova încă pe 24 august 2021, fiind promulgate prin decret prezidențial pe 14 septembrie 2021 și publicate în Monitorul Oficial pe 17 septembrie 2021, adică acum mai bine de doi ani.
Instituția vamală a adăugat că majoritatea agenților economici din regiunea transnistreană a cunoscut „cu certitudine” despre noile reglementări ce țin de aplicarea prevederilor noului Cod vamal, iar până acum „toți agenții economici din regiunea transnistreană s-au conformat complet cerințelor stabilite de prevederile noului Cod vamal”.
„Din prima zi lucrătoare a anului curent (2 ianuarie 2024), mai mulți agenți economici din regiunea transnistreană au depus declarații vamale conform noilor cerințe legale, la importul mărfurilor, inclusiv prezentând certificate de origine preferențiale, ceea ce denotă cu certitudine despre faptul că au fost în cunoștință de cauză despre aplicabilitatea prevederilor noului Cod vamal. Serviciul Vamal salută și, concomitent, menționează că, între timp, toți agenții economici din regiunea transnistreană s-au conformat complet cerințelor stabilite de prevederile noului Cod vamal, iar probleme esențiale ce țin de partea logistică nu sunt atestate. Precizăm că toți agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar dispun de conturi trezoreriale, iar când apare obligația de achitare a taxelor vamale, acestea sunt achitate integral, fără impedimente”, argumentează Serviciul Vamal.
Aceeași sursă precizează că noile prevederi ale Codului vamal contribuie la funcționarea unui sistem vamal eficient, operativ, interconectat cu sistemele europene și creează condiții echitabile antreprenorilor.
Menționăm că o altă minciună a regimului de la Tiraspol, potrivit căreia bugetul transnistrean ar pierde anual „zeci de milioane de dolari”, după ce agenții economici din Transnistria au început să achite taxele în bugetul de stat al R. Moldova, a fost demontată astăzi de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Potrivit oficialului de la Chișinău, agenții economici din Transnistria ar urma să plătească în 2024 taxe vamale în sumă de circa 2,5 milioane de dolari, în timp ce R. Moldova cheltuiește mult mai mult pentru serviciile medicale și pensiile achitate cetățenilor din Transnistria.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați