LEGE // Denumirile geografice de pe teritoriul R. Moldova vor fi scrise în limba ROMÂNĂ: Singura excepție, reglementată oficial
Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, precum toponimele, elementele naturale, zonele istorice și culturale, vor fi scrise în limba română.
Singura excepție se referă la ariile locuite tradițional sau în număr substanțial de persoane aparținând minorităților naționale și dacă există o cerere suficientă. Aici, denumirile geografice vor fi scrise, pe lângă română, și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități.
Regulile sunt fixate în proiectul de Lege cu privire la denumiri geografice, aprobat astăzi de către Guvern, care reprezintă documentul oficial de reglementare a denumirilor geografice pe teritoriul Republicii Moldova și a sistemului de denumiri geografice bazat pe informații și argumente specifice mai multor domenii științifice: jurisprudență, lingvistică, istorie, geografie etc.
Până în prezent, R. Moldova nu a avut un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice, acest lucru fiind lăsat, începând cu anul 1990, pe seama Academiei de Științe a Moldovei.
Documentul mai stabilește modul de atribuire a denumirilor geografice și de redenumire a obiectelor geografice amplasate în limitele administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova și anume identificarea, standardizarea, înregistrarea, utilizarea, protejarea, salvgardarea și controlul acestora.
Astfel, autoritățile publice care vor iniția procesul de atribuire sau de schimbare a denumirilor vor trebui să solicite avizul consultativ al Comisiei naționale pentru denumiri geografice. Ulterior, denumirea propusă va fi inclusă în Registrul denumirilor geografice.
Proiectul de lege a fost elaborat de Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, desemnată autoritatea publică centrală responsabilă de seturile de date spațiale „denumiri geografice” incluse în Registrul denumirilor geografice, creat în cadrul proiectului de asistență tehnică „Hărți pentru dezvoltare durabilă”. Acest proiect a fost implementat de către Agenția Relații Funciare și Cadastru în colaborare cu Autoritatea de Cartografie al Regatului Norvegiei - Statens kartverk (SK).
Proiectul de Lege cu privire la denumiri geografice urmează a fi aprobat și de către Parlament.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni