11:59:52 05.01.2025
Stiri

LEGE // Denumirile geografice de pe teritoriul R. Moldova vor fi scrise în limba ROMÂNĂ: Singura excepție, reglementată oficial

Actualitate 31.01.2024 15:23 Vizualizări20242 Autor: Ziarul National
LEGE // Denumirile geografice de pe teritoriul R. Moldova vor fi scrise în limba ROMÂNĂ: Singura excepție, reglementată oficial
Denumirea UTA Găgăuzia este anunțată doar în limba găgăuză. Mai nou, aceasta va trebui să fie indicată și în limba oficială a R. Moldova

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, precum toponimele, elementele naturale, zonele istorice și culturale, vor fi scrise în limba română.

Singura excepție se referă la ariile locuite tradițional sau în număr substanțial de persoane aparținând minorităților naționale și dacă există o cerere suficientă. Aici, denumirile geografice vor fi scrise, pe lângă română, și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități.

Regulile sunt fixate în proiectul de Lege cu privire la denumiri geografice, aprobat astăzi de către Guvern, care reprezintă documentul oficial de reglementare a denumirilor geografice pe teritoriul Republicii Moldova și a sistemului de denumiri geografice bazat pe informații și argumente specifice mai multor domenii științifice: jurisprudență, lingvistică, istorie, geografie etc.

Până în prezent, R. Moldova nu a avut un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice, acest lucru fiind lăsat, începând cu anul 1990, pe seama Academiei de Științe a Moldovei.

Documentul mai stabilește modul de atribuire a denumirilor geografice și de redenumire a obiectelor geografice amplasate în limitele administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova și anume identificarea, standardizarea, înregistrarea, utilizarea, protejarea, salvgardarea și controlul acestora.

Astfel, autoritățile publice care vor iniția procesul de atribuire sau de schimbare a denumirilor vor trebui să solicite avizul consultativ al Comisiei naționale pentru denumiri geografice. Ulterior, denumirea propusă va fi inclusă în Registrul denumirilor geografice.

Proiectul de lege a fost elaborat de Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, desemnată autoritatea publică centrală responsabilă de seturile de date spațiale „denumiri geografice” incluse în Registrul denumirilor geografice, creat în cadrul proiectului de asistență tehnică „Hărți pentru dezvoltare durabilă”. Acest proiect a fost implementat de către Agenția Relații Funciare și Cadastru în colaborare cu Autoritatea de Cartografie al Regatului Norvegiei - Statens kartverk (SK).

Proiectul de Lege cu privire la denumiri geografice urmează a fi aprobat și de către Parlament.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md