LEGE // Afacerile din R. Moldova vor putea fi gestionate de la distanță: Perfectarea actelor notariale în regim electronic și angajarea cetățenilor străini fără permis de muncă sau de ședere
Perfectarea actelor notariale va putea fi efectuată în regim electronic, după ce Parlamentul a aprobat vineri, 26 mai, mai multe norme legislative menite să faciliteze gestionarea de la distanță a afacerilor din R. Moldova.
Totodată, documentul prevede o listă de acte notariale care nu vor putea fi prestate în formă electronică și la distanță.
O altă prevedere a proiectului este obligativitatea pentru unii prestatori de servicii publice de a asigura disponibilitatea paginilor sale web, informațiilor, datelor și a cererilor publicate în limba engleză.
Sunt prevăzute și o serie de intervenții cu privire la angajarea cetățenilor străini, fără a fi necesară obținerea dreptului de ședere în scop de muncă și a permisului de ședere în scop de muncă. Străinii care se vor încadra în activitatea de muncă conform procedurii propuse vor fi scutiți de obligația contribuțiilor de asigurări sociale de stat și a primelor de asigurare medicală pentru străinii. Asigurarea socială și medicală în cazul dat urmează a fi realizată în statul de rezidență a acestora, pentru evitarea dublei impuneri.
Suplimentar, este ajustată legislația în domeniul securității și sănătății în muncă în sensul reglementării specificului muncii la distanță. Astfel, unele reguli legate de securitate și sănătate în muncă ar urma să fie aplicabile și salariaților care lucrează la distanță, cu specificarea expresă a faptului că responsabil pentru securitate și sănătate în muncă este managerul entității.
Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (dezvoltarea afacerilor la distanță în Republica Moldova) este elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru și USAID Moldova. Prevederile referitoare la activitatea notarială electronică au fost elaborate în comun cu Ministerul Justiției și Camera Notarială.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”