Lee Harvey Oswald a vorbit cu un ofițer KGB cu o lună înainte de asasinarea lui Kennedy
Lee Harvey Oswald, asasinul preşedintelui american J.F Kennedy, a vorbit cu consulul URSS Valeri Vladimirovici Kostikov, „un ofiţer identificat ca fiind al KGB” şi un membru al unităţii responsabile de sabotaj şi asasinate a KGB, în Mexico City, pe 28 septembrie 1963, cu o lună înainte de asasinarea președintelui scrie „The Guardian“, care citează documentele declasificate în SUA.
Lee Harvey Oswald, cunoscut ca fiind simpatizant comunist, a vorbit cu consulul Valeri Vladimirovici Kostikov, „un ofiţer identificat ca fiind al KGB” şi un membru al unităţii responsabile de sabotaj şi asasinate a KGB, în Mexico City, pe 28 septembrie 1963. Divizia FBI din Dallas îl urmărea pe Oswald în octombrie 1963. Jack Ruby, cel care l-a ucis pe Oswald în arestul poliţiei la două zile după moartea lui JFK, „era în relaţii bune” cu poliţia din Dallas, potrivit unei informări a FBI datată la scurt timp după decesul preşedintelui american.
Noile documente declasificate cu privire la asasinarea fostului preşedinte american John F. Kennedy, arată temerile uriaşe ale Uniunii Sovietice, în plin Război Rece, relatează The Guardian.
Potrivit documentelor, americanii s-au interesat de reacţii ale oficialilor URSS, iar astfel, FBI a aflat că liderii sovietici îl considerau pe Lee Harvey Oswald – un simpatizant comunist şi considerat autorul asasinatului – ca fiind „un maniac nevrotic care a fost neloial propriei ţări”.
Înalţii oficiali sovietici se temeau şi de teoriile conspiraţiei care aveau să apară în urma asasinării. Ei vedeau asasinarea ca fiind probabil organizată de extrema dreaptă ori de succesorul preşedintelui american, Lyndon Johnson, scrie realitatea.net.
De asemenea, liderii sovietici aveau temeri cu privire la un război. „Sursele noastre arată că oficiali sovietici se temeau că, fără lider, vreun general iresponsabil din Statele Unite ar putea lansa o rachetă către Uniunea Sovietică”, arată un document al Biroului Federal de Investigaţii (FBI).
Potrivit altor documente declasificate, de la CIA, ambasadorul cubanez în SUA a primit „cu încântare” vestea morţii lui John F. Kennedy. Însă, notează The Guardian, liderul cubanez Fidel Castro le-a spus americanilor în 1978 că ţara sa nu a fost implicată în planul de asasinare.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani