05:16:09 23.01.2025
Stiri

Lecturi în iunie – Revista „Contrafort”, nr. 3-4/2015

Social 13.06.2015 15:00 Vizualizări3323 Autor: Victoria Bortă
Lecturi în iunie – Revista „Contrafort”, nr. 3-4/2015

Prezentare // Sfaturile unui scriitor consacrat către tineri

Numărul 3-4 al revistei „Contrafort” din acest an conține un bogat evantai de teme și subiecte pentru gustul publicului cultivat de la noi. Un nou episod cu celebrul scriitor Norman Manea la Chișinău, din toamna anului trecut, întâlnirea pe care acesta a avut-o cu studenții și profesorii la Universitatea de Stat din Chișinău. Norman Manea, un interlocutor cuceritor, a vorbit asistenței despre condiția scriitorului în totalitarism și democrație. „Scriitorul nu are de îmbrăcat nicio uniformă. În lupta politică a momentului, în confruntarea dintre partide, dintre propuneri și ideologii, el, cred eu, trebuie să rămână un observator lucid și să-și facă auzită părerea, o opinie critică și independentă. Scriitorul nu trebuie să devină propagandistul uneia sau altei idei, chiar dacă își are convingerile lui – și trebuie să le aibă –, chiar dacă în cabina de vot, unde este din nou singur, cu o foaie de hârtie în față, își exprimă opțiunile în mod liber. Atunci când am luat atitudine, mai ales împotriva unor compromisuri politice, morale făcute de unii scriitori, am avut în vedere tocmai această idee, de a respinge uniforma de orice fel. Deși este moral să aibă o poziție fermă și clară, cred că scriitorul nu trebuie să fie niciodată un procuror. În scrisul său, el trebuie să privească cu același interes, și chiar cu aceeași înțelegere, spre victimă și spre opresor.”

Profesor la Bard College din New York, Norman Manea nu putea evita subiectul formator al lecturii: „Ceea ce mi-aș dori ca scriitor este să nu pierdeți contactul cu această ofertă, cu acest dar extraordinar care este cartea. Cartea vă situează brusc în centrul lumii. Că trăiți aici, la Chișinău, sau la Bălți, Suceava, Dolhasca sau New York, cartea dintr-odată vă oferă un contact instantaneu cu mari valori, cu mari voci, și cu potențiali prieteni, mai importanți uneori decât prietenii cu care vă beți dimineața cafeaua”.

Un festival poetic de tradiție

Revista consacră mai multe pagini Festivalului „Primăvara Europeană a Poeților” la Chișinău, unul de tradiție, ajuns la ediția a V-a. Poeți, traducători și editori din mai multe țări (Belgia, Olanda, Germania, România, Franța, Rusia, Ucraina, R. Moldova…) au discutat în cele trei zile ale festivalului despre rolul traducerilor, al poeziei în special, în dialogul cultural european. Au fost lansate două antologii de poezie a scriitorilor români din Basarabia traduse în neerlandeză și tătară: „Floare de sânge cu petale ninse”, Poezie Centrum, Amsterdam, 2014 (traducători din limba română Jan Willem Bos și Jan H. Mysjkin) și „Poeți din Moldova”, Kazan, 2015 (traducători Lilya Gazizova și Rais Thvatullin). Printre cei antologați găsim poeți din mai multe generații: Aureliu Busuioc, Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Marcela Benea, Vasile Gârneț, Teo Chiriac, Irina Nechit, Maria Șleahtițchi, Emilian Galaicu-Păun, Diana Iepure, Nicolae Spătaru, Grigore Chiper, Dumitru Crudu, Aura Maru.

Participanții la festival au organizat mai multe „desanturi poetice” care au susținut lecturi, discuții cu publicul în școli, facultăți și biblioteci: Universitatea de Stat din Moldova; Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”; Universitatea „Alecu Russo”, Bălți; Biblioteca „Tudor Arghezi”; Universitatea Slavonă; Liceul Academiei de Științe a Moldovei.

Trofeul festivalului a fost câștigat în acest an de poetul bucureștean Liviu Ioan Stoiciu, „un clasic al Generației ’80”.

Recomandări de lectură din partea unor critici cu bun-gust

Interviul pe care Vitalie Răileanu îl realizează cu poeta, criticul literar și profesorul universitar Maria Pilchin (cea mai recentă carte a sa, „Poeme pentru Ivan Gogh”) pune în valoare o scriitoare polivalentă, care știe destule secrete din „bucătăria literaturii”.

Multe cronici de carte în acest număr al revistei „Contrafort”. Recomandări de lectură bine avizate de critici literari cu autoritate și bun-gust. Maria Șleahtițchi scrie despre volumul de poezie „De-ale viețuitoarelor”, semnat de Aurelia Borzin („o carte plină de lumină, de bucuria dragostei, de miracolul iubirii și al procreării”); Grigore Chiper analizează cărțile publicate recent de Luminița Dumbrăveanu („În Grădina Te Iubesc”) și Svetlana Corobceanu („Rozariu”); Alexandru Tabac glosează despre „Fata de la marginea vieții” de Mircea Cărtărescu; Nina Corcinschi găsește valenţe poetice inedite în volumul „Poeme cu molii” de Doina Postolachi; Mircea V. Ciobanu scrie cu exigență despre „Romanul generației ‘80” de Maria Șleahtițchi; Răzvan Mihai Năstase prezintă romanul lui W.G. Sebald, „Inelele lui Saturn”, unul dintre cei mai originali autori ai literaturii germane…

Aceste titluri și altele pe care le găsiți prezentate în paginile revistei „Contrafort” pot alcătui o bibliotecă ambulantă care să vă însoțească - armonios și cu folos - în vacanța de vară.

Lectură plăcută!

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md