Lecții dureroase de la Cernobîl: Omagiu adus moldovenilor eroi de Igor Grosu și Dorin Recean la 39 de ani de la dezastru


Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean au transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Această tragedie a afectat un număr imens de vieți, printre care și cele din R. Moldova. „Explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, rămâne unul dintre cele mai dureroase episoade ale secolului trecut. Dezastrul a zguduit milioane de vieți, iar ecoul său încă răsună peste generații. Republica Moldova nu a rămas indiferentă. Peste 3500 de moldoveni au fost mobilizați pentru a participa la lichidarea con.secințelor catastrofei. Mulți dintre ei au plătit cu sănătatea sau chiar cu viața”, a menționat speakerul legislativului.
Potrivit lui Igor Grosu, este important să păstrăm vie memoria celor afectați și să ne asigurăm că astfel de tragedii nu se vor mai repeta. Premierul Dorin Recean a evidențiat că printre cei 3500 de moldoveni care au participat la eforturile de lichidare a consecințelor accidentului nuclear de la Cernobîl au fost soldați, pompieri, salvatori, studenți și chiar artiști. „Cazul ansamblului de dans de la Ungheni, trimis la Cernobîl pentru a evolua în fața lichidatorilor avariilor, este un exemplu trist al unui regim totalitar care nu prețuiește viața și oamenii. Expunerea la radiații le-a afectat iremediabil sănătatea. Norii radioactivi au contaminat mii de persoane, în special copii și femei însărcinate, pe întreg continentul european", a subliniat premierul.
Șeful Executivului a subliniat că tragedia de la Cernobîl evidențiază câtă suferință poate provoca oamenilor incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar. "Pacea și buna cooperare între state în gestionarea centralelor electrice nucleare este esențială pentru a preveni astfel de dezastre", a conchis Recean.
În noaptea spre 26 aprilie 1986 s-au produs două explozii la reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobîl. Sute de mii de tone de elemente reactive au fost eliberate în aer. Aproximativ 140 de mii de kilometri pătrați din teritoriul URSS au fost contaminați radioactiv. În total, au participat peste 600 de mii de oameni la eforturile de eliminare a consecințelor exploziei, printre aceștia numărându-se și 3550 de moldoveni.









































































