Lecție de viață pentru MINORII de după gratii
Reintegrare // Se află după gratii, dar au planuri mari de viitor. Ceea ce știu cu siguranță este că nu vor mai repeta greșelile făcute până acum
O greșeală comisă odată le-a marcat viața. La vârsta când ar trebui să meargă cu semenii lor la școală, la discoteca din sat, ei stau după gratii. Aici învață cea mai dură lecție a vieții. Este vorba despre cei 30 de minori de la Penitenciarul nr. 10 din satul Goian, suburbie a municipiului Chișinău.
Lovitura fatală
O lovitură fatală l-a adus pe Ion după gratii pentru șapte ani. A mers într-o seară la un bar din sat. Acolo și-a adus aminte că un amic îi era dator cu zece lei. L-a întâlnit și i-a cerut datoria. Și pentru că acela nu avea bani să-i dea, l-a lovit în față. Lovitura a fost fatală. A doua zi, victima a decedat, iar Ion a ajuns după gratii.
„Nu-mi amintesc cum a fost. Cu siguranță că nu am vrut să se ajungă până la asta, dar… Faptul că am ajuns aici este o pată nu doar în viața mea, dar și a părinților și fraților”, ne spune trist Ion.
Nu stă fără treabă chiar dacă este în penitenciar. A urmat cursuri de frizer și bucătar, iar când va ieși de după gratii, ține cu tot dinadinsul să urmeze liceul, să susțină Bacalaureatul, după care să-și facă studiile la o facultate.
În timpul liber și seara se refugiază printre cărți. „Îmi amintesc de prima carte citită în penitenciar. M-am regăsit întru totul în ceea ce povestea autorul. Chiar și în cele pe care le-am citit după, mă regăseam într-un pasaj sau altul. Am avut timp să meditez și să trag concluzii. Școala din penitenciar îți dă o lecție dură, dar bună de viață”, susține Ion.
Cinci ani pentru un viol
Nu recunoaște că a violat, dar spune că, dacă a ajuns aici, înseamnă că așa a trebuit să fie. Are de ispășit cinci ani. Trei a stat deja, mai are încă doi și abia așteaptă ziua când va păși peste pragul închisorii. Avea 15 ani când a ajuns aici. În una din zile, după lecții, se jucau în cărți cu alți semeni. Ulterior, Marin, dar și alt coleg, au fost învinuiți că cei care au pierdut jocul au fost violați.
„Nu a fost așa, dar judecata a demonstrat că am violat”, ne spune Marin. De menționat faptul că și condamnarea a avut loc doar în baza declarațiilor victimelor și în baza unui raport al psihologului. În penitenciar, Marin a absolvit cu succes cursul de bucătar, frizer și lăcătuș auto.
„Visez să devin un frizer bun. Să-mi deschid o afacere proprie și să demonstrez că nu sunt cel mai rău. De ce nu, poate chiar cel mai bun din R. Moldova. Până atunci, exersez această meserie cu colegii din penitenciar. Mulți sunt tunși de către mine aici”, zâmbește Marin.
Nicio zi fără vreo ocupație
Potrivit directoarei Penitenciarului nr. 10 din satul Goian, Liuba Jignea, toți cei 30 de minori care se află pe moment în penitenciar sunt antrenați zilnic în diferite activități.
„Nu stă nimeni fără treabă. De dimineață merg la ore. Avem deschise două clase – una de a 8-a și alta de a 9-a. Avem diferite programe de socializare, lucrează cu ei psihologul. Fiecare deținut minor are posibilitatea să urmeze aceste cursuri. De asemenea, organizăm diferite activități cum ar fi concursuri TVC, concerte etc. Acuși se apropie ultimul sunet. La fel vom sărbători. Minorii alcătuiesc singuri poezii, cântece, scenete. Nu se deosebește mai cu nimic decât cum ar fi în libertate. În plus, minorii deținuți trec prin diferite instruiri profesionale – bucătar, lăcătuș auto, frizer și cizmar. Cei care le absolvă primesc diplome, exact așa cum ar fi în libertate”, susține directoarea penitenciarului, Liuba Jignea.
Instruiți în ateliere renovate
Deja de o lună, deținuții minori sunt instruiți în ateliere renovate. Reparaţia atelierelor a costat peste 120 de mii de lei, bani alocaţi de România. Aceștia au fost oferiţi în cadrul proiectului „Consolidarea formării profesionale a deţinuţilor minori pentru resocializare şi angajare în câmpul muncii după liberare”, care are ca scop oferirea accesului minorilor la formare profesională calitativă.
„Sunt foarte benefice aceste cursuri pentru ei. Le oferă o șansă să se reintegreze mai ușor în societate după ce vor ieși la libertate. În plus, aceste profesii sunt căutate pe piața forței de muncă. Deținuții minori își capătă încrederea în sine, pentru că mulți cred că, odată ce au ajuns aici, e totul pierdut pentru ei. Nu este așa. Noi le oferim șansa să studieze, să se pregătească de viață”, ne-a mai spus directoarea penitenciarului.
„Chiar dacă nu vom profesa aceste meserii atunci când vom fi în libertate, ne vor ajuta în viața de zi cu zi, pentru că ceea ce învățăm aici este util. Sigur că, atunci când voi ieși de aici, o să vreau să-mi procur mașină. Uite că ceea ce învăț acum îmi va prinde bine. La fel și cursurile de bucătar, frizer sau lemnar. Ne pregătesc de viață”, adaugă unul dintre deținuții care frecventează aceste cursuri.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md