Leancă prevede reintegrarea R. Moldova: „Transnistria este o insuliță care nu va putea exista într-un ocean”


Parafarea la Vilnius a Acordurilor de Asociere și Liber Schimb cu UE va ajuta mult în procesul de reintegrare a R. Moldova, deoarece beneficiile vor fi simțite și de transnistreni. Declarația aparține șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, PirkkaTapiola.
„Noi vom asigura o situație egală pentru toți cetățenii R. Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului. Beneficiile Acordului de Liber Schimb vor fi simțite și de către agenții economici din Transnistria. Industria regiunii este îndreptată la fel spre UE. Vor crește exporturile de pe malul stâng”, a explicat Tapiola.
Prim-ministrul Iurie Leancă consideră că transnistrenii și-ar putea schimba viziunile legate de Uniunea Europeană imediat ce așa-zisele autorități de le Tiraspol vor privi real la situația în care s-au pomenit.
„Acum este o abordare strict ideologică care nu are nimic în comun cu realitatea. Ei trebuie să înțeleagă că, după parafarea Acordurilor la Vilnius, noi suntem beneficiarii direcți în plan politic și financiar. Suntem gata să le punem la dispoziție proiecte finanțate de UE ce țin de infrastructură, apeducte, canalizare, dar cu anumite condiții. Cum va putea exista în acest ocean (UE) o mică insuliță (Transnistria) care se bazează pe alte norme? Este imposibil”, a concluzionat Leancă.
Prim-ministrul a reiterat faptul că R. Moldova își va păstra relațiile de prietenie cu statele din Est, chiar dacă se urmărește integrarea în Uniunea Europeană. „Noi am vorbit în același limbaj și la Moscova, și la Bruxelles și nu am indus pe nimeni în eroare. Parafarea acestor Acorduri nu are menirea de a ne certa cu alți colegi, cu cei din Est”, a declarat premierul.
Șeful Delegației UE, Pirkka Tapiola, a adăugat că presiunile Rusiei se fac simțite în apropierea Summitului de la Vilnius atât în cazul R. Moldova, cât și în situația Ucrainei. „Sunt îngrijorat că există anumite scenarii la Moscova, există presiuni, dar este dreptul fiecărui stat de a face o alegere. Uniunea Europeană nu este împotriva nimănui și nu poate fi vorba de o concurență geopolitică între Est și Vest”, afirmă Pirkka Tapiola, fiind sigur de faptul că Kievul și Chișinăul nu vor ceda și vor merge mai departe în marea familie europeană.
Precizăm că subiectul privind reglementarea conflictului transnistrean în contextul parafării Acordului de Asociere cu UE a fost dezbătut, astăzi, în cadrul unei discuții publice pe care au avut-o cei doi oficiali cu societatea civilă, studenții și reprezentanții mediului de afaceri din R. Moldova.













































































