Le Pen bagă investitorii în SPERIEŢI! Iată cum s-ar putea schimba Franţa cu ea preşedinte
Varianta alegerii lui Marine Le Pen în cea mai importantă funcţie de stat din Franţa începe să le dea frisoane investitorilor, „Madame Frexit”, aşa cum s-a autointitulat liderul Frontului Naţional Francez, fiind adepta unor politici protecţioniste.
Franţa ar putea să-şi schimbe radical traseul, dacă Marine Le Pen va câştigă alegerile prezidenţiale din primăvara acestui an, accentuând senzaţia de instabilitate politică resimţită în întreaga Uniune Europeană, relatează CNN Money.
Pe piaţa de capital se face deja simţit un sentiment de neîncredere, diferenţa înregistrată între randamentul titlurilor de stat germane şi franceze atingând maximul ultimilor patru ani, ca reacţie a investitorilor la schimbările politice care pot surveni în Hexagon.
Le Pen şi-a lansat public candidatura la sfârşitul săptămânii trecute printr-un discurs anti-globalizare, anti-imigraţie şi anti-NATO, repetând parcă scenariul care l-a propulsat pe Donald Trump în fruntea Statelor Unite.
Liderul FNF are în plan şi renunţarea la moneda unică, dar şi organizarea unui referendum prin care populaţia să decidă dacă mai vrea să rămână sau nu în UE, eveniment care ar putea hotărî definitiv soarta Uniunii şi a euro.
„Frexit” are implicaţii mai mari decât Brexit-ul petrecut peste Canalul Mânecii, Franţa fiind a doua economie din zona euro şi unul dintre membrii fondatori ai UE.
„Investitorii se simt ceva mai speriaţi de implicaţiile ridicate de datoria statului francez, deoarece există un risc mic, dar demn de luat în considerare, privind denominarea acestora din euro în franci francezi”, explică Jennifer McKeown, economist-şef pentru Europa la Capital Economics.
„Se întrevede riscul unei ieşiri a Franței din zona euro, dar cred că nimeni nu îl percepe aşa cum ar trebui”, a mai adăugat aceasta.
După modelul propus de Le Pen, Franţa ar urma să adopte măsuri care ar putea schimba radical peisajul economic din ţară.
Iată şi cum ar putea arăta Franţa sub mandatul liderului extremei dreapta din ţară:
Le Pen a menţionat adoptarea rapidă a unor măsuri protecţioniste de tip „inteligent”, cum ar fi acordarea cu prioritate a contractelor publice către companiile autohtone.
Impozitele plătite de companiile care folosesc muncitorii străini ar urma să fie mai mari decât cele aplicate localnicilor, iar numărul de imigranţi acceptaţi anual în ţară ar urmă să fie limitat la 10.000.
Liderul FNF promite, la fel ca Donald Trump, o reformă însoţită de măsuri de relaxare fiscală, deşi amănuntele privind modul în care ar putea fi reduse taxele aplicate companiilor şi angajaţilor nu au fost făcute publice încă.
Prima rundă a alegerilor prezidenţiale din Franţa este programată pe 23 aprilie. Deşi încă nu a fost declarată o favorită a publicului, unii analişti o creditează deja pe Marine Le Pen cu şanse reale de câştig.
„Există această şansă scăzută, dar deloc neglijabilă, ca ea să câştige. Impactul pe care l-ar avea o astfel de victorie este atât de mare, încât investitorii sunt speriaţi pe bună dreptate”, consideră Charles Lichfield, colaborator în cadrul Eurasia Group.
Sursa: business24.ro
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski