Le-a murit bunica, SINGURA care îngrijea de ei. Acum, trei frați riscă să ajungă la Casa de copii
SUFERINȚĂ // Mama a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Pe tata nu l-au văzut niciodată, iar bunica, cea care avea grijă de ei, a decedat cu câteva zile în urmă. Trei frățiori, de opt și cinci ani, riscă să ajungă pe drumuri, după ce rudele au refuzat să-i ia
Din 2012, Valerica, Alisa și Valeriu din satul Izbiște, raionul Criuleni, nu și-au mai văzut mama. Le-a spus că merge să cumpere pâine, dar nu s-a mai întors nici până astăzi. Bunica Maria i-a crescut de mici, iar cei trei copilași au ajuns să-i spună „mamă”. Nepoțeii erau totul pentru ea, iar timp de câteva luni, cât a stat bunica la pat, Alisa, de doar cinci anișori, făcea toate treburile casei atunci când frățiorii ei erau la școală. Bătrâna nu avea puteri să o ducă la grădiniță, iar o perioadă micuța a stat acasă. Alisa o strigă și acum pe Mama Maria, iar vinerea trecută, atunci când bătrâna a decedat, micuța a stat toată ziua în pat lângă ea, crezând că bunica doarme.
Mama e în Rusia, tata - la pușcărie
Despre Tatiana, mama celor trei copilași, gemenii Valerica și Valeriu, de opt ani, și Alisa, de doar cinci anișori, nu se vorbește de bine în sat. Femeia lipsea deseori de acasă și uita de cei trei minori, care rămâneau în grija bunicii. Din spusele fraților ei, ale vecinilor, dar și ale primarului, Tatiana nu a fost căsătorită, iar tatăl copiilor nu a îngrijit niciodată de ei. Recent, acesta a ajuns la pușcărie, pentru huliganism. „Nu se înțelegeau, el nu-și vizita copiii. Nici familia lui nu e în relații bune cu noi. Noi ne înțelegeam bine cu sora, dar nu venim foarte des acasă, eu sunt căsătorită, am familie, nu locuiesc aici în sat”, zice Natalia, de 27 de ani, sora Tatianei.
În același timp, primarul localității, Ion Plămădeală, ne spune că au fost mai multe plângeri la adresa Tatianei. „De multe ori bunica ne spunea că nu vine acasă, împreună cu polițistul de sector mergeam și o căutam prin sat și o aduceam la copii. Ea a mai plecat o dată de acasă, dar peste un timp s-a întors. Știm că în 2012 a plecat în Rusia. Nimeni din rude nu a depus vreo cerere la poliție pentru a fi dată în căutare”, a precizat primarul.
„Luați-mă acasă, vă rog”
„A venit o mașină neagră la poartă, cu ferestre tot negre. Mama s-a dus cu acei oameni, iar nouă ne-a spus că acuși vine, se duce să cumpere pâine. De atunci nu am mai văzut-o”, ne spune Valerica. Și vecinii își amintesc ziua în care Tatiana, care în luna mai urmează să împlinească vârsta de 30 de ani, a plecat de acasă. Era în toamna lui 2012. „O suna des pe mama și pe mine de multe ori. Ultima dată când am vorbit cu ea plângea și mă ruga să o iau de acolo. Îmi spunea că este închisă într-o cameră cu gratii și că în jur este doar pădure. Vorbea în șoaptă, iar apoi am auzit o voce de bărbat și telefonul s-a deconectat. Am sunat pe acel număr, dar era închis deja”, ne spune sora femeii. De asemenea, una dintre cumnatele Tatianei își amintește că și ei îi telefona des și-i spunea că vrea acasă. „Mi-a zis că e în Lipețk și mă ruga să mă duc după ea, căci oamenii de acolo i-au luat actele. Eu și soțul lucram la Moscova pe atunci, dar nu știam cum și unde să o căutăm. I-am spus să apeleze la un polițist, apoi am auzit că a fugit, dar s-a întors înapoi. Zicea că lucrează pe un deal, la cartofi, e cazată într-un cămin cu mai mulți moldoveni, sunt hrăniți, dar nu primesc niciun ban pentru lucru și că nu i se permite să plece acasă. Tatiana avea o prietenă aici în sat, ea venise din Orhei. Și tot ea a dus-o în Rusia și a lăsat-o acolo. Noi nu o cunoaștem, știm doar că o cheamă Veronica. Am încercat să o mai sunăm pe Tatiana, dar de mult timp e închis acel telefon”, ne spune femeia.
În grija bunicii, bolnavă de cancer
Cei trei copii au crescut cu bunica. Ea îi spăla, îi hrănea, îi ajuta la teme. Ea le-a fost și mamă, și tată, iar când a căzut la pat, una dintre vecine, Natalia, a fost cea care le aducea de mâncare și le spăla hăinuțele. La cei 58 de ani ai săi, bunica muncea mereu și nu s-a plâns niciodată de nimic, iar boala de care suferea a luat-o de pe picioare. „Nu s-a știut că suferă de cancer. Ea era o femeie puternică, toată viața ei a muncit, nu s-a plâns niciodată că o doare ceva. Abia când a căzut la pat s-a descoperit ce are, nu ne-am așteptat să plece atât de repede”, se plâng cei trei copii ai bătrânei. Dintre nepoței, Alisa este cea mai afectată, fetița încă o mai așteaptă pe Mama Maria, iar la înmormântare o implora „să se trezească” din somn. „În ziua când a decedat mama, Alisa s-a culcat lângă ea. Valerica și Valeriu i-au adus niște mere bunicii, dar Alisa i-a rugat să facă liniște și să lase merele pe masă, căci mama doarme. Spre seară, când au văzut că e foarte rece pe față, au chemat vecina”, ne spun unchii copiilor.
„Ni se rupe inima, dar nu-i putem lua”
Cu hăinuțele ponosite, mânuțele și obrajii murdari, cei trei frățiori stăteau neclintiți lângă unchii lor, care au venit la înmormântarea bunicii și chiar a doua zi au mers la primărie pentru a semna o declarație prin care au refuzat tutela lor. Niciunul dintre cei trei frați ai Tatianei nu are posibilitatea de a-i crește copiii. „Eu nu am putere să-i iau la mine, am doi copii mici, stau la socri, care sunt țintuiți la pat. Trăim greu și noi, abia ne descurcăm, dar ei au nevoie de educație, îngrijire”, ne spune sora Tatianei.
Declarație de refuz au scris și cei doi frați ai săi. Ion regretă acest fapt, dar ne spune că nu este în putința lui să-i crească, iar Vasile, de 32 de ani, zice că nu are propria casă și că el locuiește într-o garsonieră mică la Bălți. „Am și eu doi copii mici, stăm la gazdă. Doar eu lucrez acum, abia de reușim să ne acoperim cheltuielile zilnice, nu voi putea să am grijă și de acești copii, mai ales că ei sunt trei frați. Mă doare inima, dar nu pot să-i iau la mine”, zice Ion.
Până se va decide soarta lor, cei trei copilași vor sta în grija unui frate de-al bunicii. Bărbatul ne spune că nici el nu-i poate lua pentru o perioadă mai lungă, dar poate sta cu ei maximum două săptămâni.
Vor ajunge la internat?
„Noi vom discuta cu cei de la asistența socială raională, pentru că e vorba de trei copii și situația este mai complicată. S-a discutat cu administrația Casei de copii din satul Cărpineni, raionul Hâncești, acolo sunt locuri libere, dar nu vrem ca ei să ajungă la internat. Vom căuta toate posibilitățile de a-i plasa într-o familie. Se va mai discuta cu rudele copiilor, iar noi la rândul nostru vom încerca să identificăm o familie în localitate. Altă soluție nu văd”, a precizat asistentul social din localitate, Natalia Stănilă.
„Cazul va fi discutat la comisia raională, dar actualmente se discută la nivel comunitar. Noi vom acționa conform legislației și nu vom separa frații, dar vom căuta toate posibilitățile de a-i plasa într-o familie și a le asigura asistență parentală”, a precizat Diana Loghin, specialist principal în cadrul Direcției raionale Asistență Socială și Protecție a Familiei în situații de risc.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni