Lavanda, mai EFICIENTĂ decât unele medicamente
Cercetătorii austrieci au descoperit că lavanda funcționează mai bine decât antidepresivele în cazul pacienților cu tulburări de anxietate.
Pacienţii care au luat un supliment cu lavandă administrat pe cale orală, au avut niveluri mai scăzute de anxietate decât persoanele cărora li s-au administrat medicamente placebo sau antidepresive, au descoperit cercetătorii austrieci.
Studiul, cu o durată de zece săptămâni, efectuat de Facultatea de medicină din Viena şi de alte centre medicale, a evaluat peste 500 de persoane diagnosticate cu tulburări de anxietate.
Conform rezultatelor, rata anxietăţii a scăzut cu 14,1% pentru grupul de pacienţi care a primit suplimente cu lavandă, cu 11,3% pentru cei cărora li s-au administrat antidepresive şi cu 9,5% pentru cei care au primit medicamente placebo.
Cercetătorii consideră că lavanda, asemenea antidepresivelor sintetice, acţionează asupra substanţelor chimice din creier ce controlează anxietatea şi are mai puţine efecte secundare decât antidepresivele prescrise în mod obişnuit.
Lavanda scade tensiunea
Tot uleiul esenţial de lavandă îţi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi poate scădea hipertensiunea arterială.
Reduce balonarea
Antioxidantul prezent în lavandă ajută la refacerea stomacului, mai ales în cazul în care ai luat anterior antibiotice, susţine Christine Gerbstadt, purtătoarea de cuvânt a Academiei de Nutriţie şi Diete din Chicago, SUA. În acest caz, poţi folosi lavandă uscată, ce se găseşte în comerţ ca ingredient culinar. Se pune în iaurt şi se consumă împreună cu acesta.
Alungă durerea de cap
Uleiul de lavandă are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare. Aşadar, durerea de cap poate trece nu doar cu ajutorul pastilelor, ci şi dacă se masează uşor tâmplele cu câteva picături din acest ulei. Acelaşi produs şi-a dovedit utilitatea şi în cazul somnului – câteva picături puse pe pernă asigurând un somn liniştit, întrucât aroma are o mare putere în alungarea stresului.
Sursa: doctorulzilei.ro
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți