Deputata Laura Vicol, despre BLOCAJUL în reformarea justiției din R. Moldova: „Este o situație fără precedent. Atât timp cât JUDECĂTORII nu înțeleg că actul de justiție trebuie înfăptuit cu dreptate, acei judecători nu au ce căuta în sistem”
Sistemul de justiție trebuie curățat de judecătorii care nu înțeleg că actul de justiție trebuie făcut cu dreptate, a declarat astăzi președinta Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a României, Laura Vicol, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău.
Potrivit Laurei Vicol, România a trecut prin acest exercițiu de reformare a justiției, însă situația din R. Moldova este mult mai gravă.
„Este o situație fără precedent în R. Moldova. Este adevărat că și în România avem probleme similare, însă ceea ce se întâmplă aici întrece cu mult orice altă situație prezentă în altă țară. Un stat puternic nu funcționează, dacă nu are instituții puternice. Instituțiile puternice sunt făcute și menținute să fie puternice de către oameni. Atât timp cât aveți oameni integri, drepți, care să înfăptuiască actul de justiție într-un mod corect și drept, atunci veți putea spune că aveți un sistem puternic”, a precizat Laura Vicol.
Oficialul din România este la curent cu faptul că unii judecători încearcă să blocheze reformarea justiției.
„Atâta vreme cât judecătorii, pe care îi respect, pe cei drepți, nu înțeleg că actul de justiție trebuie înfăptuit cu dreptate, acei judecători nu au ce căuta în sistem. În sistem trebuie aduși oameni puternici, care să contribuie la împărțirea dreptății, pentru că asta face un judecător corect și integru”, a punctat președinta Comisiei parlamentare din România.
Vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului R. Moldova, Veronica Roșca, este convinsă că, alături de colegii din România, vor fi găsite cele mai bune soluții pentru a duce la bun sfârșit reforma justiției, astfel ca parcursul european al R. Moldova să nu fie periclitat.
„Nu este un blocaj, dar o perioadă mai aglomerată. Mie îmi place să cred că această perioadă va culmina cu un rezultat bun pentru justiție. Vom crea grupuri de lucru pe diferite subiecte, astfel ca în două-trei luni să identificăm soluții comune. Procesul de armonizare a legislației este un proces complex, care poate fi uneori greoi. Dar noi vom beneficia de experiența României. Nu vom aștepta să avem o ședință per sesiune parlamentară, dar vom demara și grupuri de lucru prin video conferință, pentru ca toți colegii să se implice în elaborarea proiectelor de legi de care vom beneficia noi și România. Și noi putem oferi idei bune”, a punctat Veronica Roșca, în conferința de presă comună cu Laura Vicol, susținută joi la Chișinău.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova