Laura Codruța Kövesi afirmă că reformele lansate în domeniul justiției de către guvernarea R. Moldova sunt susținute de Parchetul European: „Vedem clar că vă doriți o schimbare”
Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al Parchetului European, a venit la Chișinău pentru a transmite „un mesaj de susținere” guvernării în reformarea justiției din R. Moldova.
„Sunt aici pentru a vă transmite acest mesaj de susținere. Vedem clar că vă doriți o schimbare și, deși reformele durează, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități, nu de sisteme”, a declarat Laura Codruța Kövesi la întrevederea pe care a avut-o cu prim-ministra Natalia Gavrilița.
Laura Codruța Kövesi a adăugat, citată de un comunicat de presă a Guvernului, că apreciază efortul depus de autorități pentru obținerea statutului de țară-candidată pentru aderare la UE, subliniind că acțiunile întreprinse până acum de Executiv și reformele lansate sunt susținute de Parchetul European.
În cadrul discuțiilor au fost abordate evoluțiile înregistrate în procesul de reformare a justiției și perspectivele de colaborare a R. Moldova cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de experiență și cooperarea operațională în domeniul luptei cu frauda financiară și contrabanda.
Șefa Cabinetului de miniștri a menționat că prioritatea zero a Executivului rămâne a fi combaterea corupției, iar organele de drept din Republica Moldova întreprind deja un șir de acțiuni pentru investigarea cazurilor mari de corupție, identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare și desecretizarea offshorurilor.
Astfel, au fost create mecanisme noi care vor permite instrumentarea cauzelor penale în lipsa învinuitului și condamnarea infractorilor care au fugit din Republica Moldova, chiar dacă aceștia nu sunt în țară. De asemenea, Executivul a aprobat aplicarea mecanismului de confiscare extinsă a bunurilor dobândite pe căi ilicite. Totodată, prim-ministra a vorbit despre reforma procuraturii, a sistemului judiciar și adoptarea Legii pre-vetting, în baza căreia va fi verificată integritatea potențialilor candidați pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).
„Din primele luni, am făcut din reformarea sistemului justiției o prioritate. Fără o reformă veritabilă nu ne vom putea integra în marea familie europeană și nici nu vom putea dezvolta republica. Suntem deschiși să colaborăm cu Parchetul European pentru a găsi împreună metode eficiente ca să facem schimbările rapid și cu impact, iar lupta împotriva corupției va rămâne înscrisă în ADN-ul acestei guvernări”, a spus Natalia Gavrilița.
Guvernul mai precizează că părțile au discutat și despre cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE. În acest sens, urmează a fi semnat un acord de cooperare, care va facilita schimbul de informații strategice dintre EPPO și Procuratura Generală, dar și extrădarea persoanelor anunțate în căutare.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md