Laundromat // Procuratura Generală este somată să dea curs comisiilor ROGATORII din Federația Rusă în privința inculpatului Veaceslav Platon și a altor persoane implicate în această schemă infracțională
Președinta fostei Comisii parlamentare de anchetă denumită generic Laundromat, Inga Grigoriu, solicită Procuraturii Generale o finalitate în acest dosar, în care ar figura și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Totodată, Grigoriu solicită ca raportul pregătit de comisia de anchetă să fie prezentat în plenul Parlamentului.
Potrivit Ingăi Grigoriu, mersul anchetei penale în dosarul Laundromat s-a derulat, începând cu anul 2016, mai mult cu scopul de a scoate basma curată anumite persoane implicate în această fraudă, care a avut un impact considerabil pe plan național.
„Din acest motiv a fost necesară constituirea unei comisii parlamentare de anchetă la finele anului 2020, astfel încât să nu fie admisă tăcerea și în continuare a instituțiilor de resort pe acest subiect de rezonanță. În urma activității Comisiei parlamentare de anchetă, a fost elaborat un raport exhaustiv al evenimentelor din 2010-2014. Până acum, însă, raportul nu a ajuns să fie audiat în Parlament”, a precizat Grigoriu.
Fosta deputată susține că a adresat mai multe demersuri actualei guvernări, în special actualului președinte al Comisiei buget, economie și finanțe a Parlamentului, Dumitru Alaiba, ex-secretar al Comisiei de anchetă Laundromat din legislatura precedentă, însă nu ar fi primit niciun răspuns.
„Constatăm că subiectul spălărilor de bani se vrea a fi dat uitării, iar acest fapt nu poate fi admis. Schema denumită Global Laundromat a fost una dintre cele mai vaste operațiuni împotriva securității financiare, economice și naționale a statului nostru. A afectat nu doar reputația R. Moldova pe plan internațional, dar și a subjugat instituțiile naționale ale statului, creând premisele jafului bancar, atacuri raider, devalizări de importante întreprinderi, dezvoltând la turații maxime fenomenul marii corupții, a îmbogățirilor ilicite, a evaziunilor fiscale, toate aceste acțiuni culminând cu o stare de impunitate care dezamăgește cetățeanul R. Moldova până în prezent. Menționăm că atât Dumitru Alaiba, cât și șeful statului au promis public că raportul va fi audiat în cadrul Parlamentului”, a precizat Grigoriu.
Citește și: DOC // O firmă care îi aparține lui Veaceslav Platon a fost implicată în „JAFUL SECOLULUI” și în spălătoria rusească. Acest lucru este confirmat de SIS, după ce Procuratura Generală l-a scos basma curată pe Platon
Pentru a mișca lucrurile din loc, Inga Grigoriu a înaintat o sesizare Procuraturii Generale.
„În calitate de ex-președinte al unei comisii parlamentare de anchetă, înaintez Procuraturii Generale o sesizare prin care solicit o finalitate pe acest caz. Sesizarea cuprinde rezultatele și concluziile activității comisiei cu atașarea raportului elaborat. De asemenea, organele de anchetă sunt în drept să ridice toate materialele și demersurile de care s-a ghidat comisia menționată, toate acestea fiind remise în arhiva Parlamentului R. Moldova.
Informez, suplimentar, Procuratura Generală că în luna iunie, 2021, în cadrul unei ședințe ferite de opinia publică, organizată de către patru membri ai comisiei din cadrul fracțiunilor parlamentare PSRM/Partidul „ȘOR”/Pro-Moldova, la insistențele numitului Veaceslav Platon, care are un statut de inculpat în cadrul anchetei penale din Federația Rusă, acesta a fost audiat în cadrul comisiei, iar materialul video l-am atașat la sesizare. Sub acest aspect, menționez că Procuratura R. Moldova, în cadrul urmăririi penale demarate în anii 2014, a formulat mai multe cereri de asistență juridică internațională, 12 dintre care au fost adresate autorităților competente din Federația Rusă.
Procuratura Anticorupție ne comunică faptul că, în perioada anilor 2019-2020, instituția a recepționat cinci cereri de asistență juridică din partea autorităților competente din Federația Rusă, având ca obiect îndeplinirea mai multor acțiuni procesuale cu element de extraneitate pe teritoriul R. Moldova. Procuratura, printr-un răspuns oferit comisiei, ne-a informat că a adus la cunoștință lui Veaceslav Platon actului de învinuire pentru comiterea infracțiunilor prevăzute în cauza penală invocată supra, iar cererea nu a putut fi executată, deoarece dânsul a refuzat să participe la acțiunea procesuală descrisă. Societatea nu cunoaște nici acum dacă în privința lui Platon, pe teritoriul R. Moldova, sunt întreprinse careva măsuri în cadrul acestui dosar”, a subliniat Grigoriu, în cadrul unei conferințe de presă.
Anterior, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul „Laundromat” nu ar conține nimic consistent, fiind, de fapt, „maculatură”. „Noi avem răspuns de la organele de drept din Federația Rusă. La întrebarea arătați-ne proveniența banilor, noi primim răspuns că nu ne pot prezenta proveniența ilegală a acestor bani. Drept urmare, rezultă că banii sunt legali. Avem răspunsul oficial al Procuraturii Federației Ruse”, a precizat Stoianoglo anterior, într-un interviu oferit Nataliei Morari.
Pedepse mai mici pentru corupția demnitarilor? Ministerul Justiției acuză PA de manipulare și inducere în eroare a publicului: „Este regretabil modul tendențios de a justifica rata sentințelor de încetare prin modificările legislative”
TOP ZECE state în care R. Moldova exportă cele mai multe produse: În România vindem aproape o treime din bunurile autohtone, iar SUA îi suflă Rusiei în ceafă
VIDEO // Unii locuitori din Copanca vor să rămână pe ÎNTUNERIC. Aceștia au blocat lucrările de instalare a pilonilor de electricitate, pentru ca localitatea să fie conectată la „Premier Energy”: „Руки прочь! Noi nu vrem lumină, nu am cerut ajutor”