05:03:54 17.04.2025
Stiri

Lansarea unei noi licitații pentru parcuri regenerabile și baterii de stocare, programată pentru această toamnă în R. Moldova

Actualitate 08.04.2025 14:21 Vizualizări979
Lansarea unei noi licitații pentru parcuri regenerabile și baterii de stocare, programată pentru această toamnă în R. Moldova

În toamna acestui an va fi lansată o nouă licitație pentru construcția marilor parcuri regenerabile, însoțite de baterii pentru stocarea energiei. Acest anunț a fost făcut de Carolina Novac, secretara de stat a Ministerului Energiei, la Forumul de afaceri organizat la Chișinău, eveniment desfășurat sub auspiciile Familiei Regale a României.

Pentru a stabili capacitățile noilor parcuri, se vor efectua analize și modelări ale sistemului energetic. Se estimează că pentru echilibrarea acestuia sunt necesare baterii de stocare de 246 MW. Din acestea, 72 MW sunt destinați pentru rezervă automată de restabilire a frecvenței (aFRR) și 174 MW pentru rezervă manuală de restabilire (mFRR). Conform evaluării ÎS „Moldelectrica”, aproximativ 80 MW ar putea fi acoperiți de serviciile locale de echilibrare, iar 94 MW ar trebui să vină din grupuri noi de echilibrare.

Operatorii de Sistem de Transport au nevoie de servicii de echilibrare pentru a asigura frecvența de rețea necesară. În cazuri de abateri, ca de exemplu oprirea unei centrale, Rezerva de Reținere a Frecvenței (FCR) acționează automat, stabilind rapid echilibrul cerere-oferta. Dacă abaterea este mai mare de 30 de secunde, rezervele automate (aFRR) înlocuiesc FCR. După implementarea standardelor europene, aceasta trebuie activată în 5 minute.

Carolina Novac a subliniat că „integrarea sistemelor de stocare a energiei în rețeaua energetică va reduce dependența de importuri, prevenind pierderile economice și prețurile negative, asigurând totodată o flexibilitate și dispecerizare îmbunătățite”.

Licitația este programată să înceapă în octombrie, iar ofertele să fie depuse până în martie 2026.

Pe lângă aceasta, Carolina Novac a vorbit companiilor românești despre oportunitățile investiționale și structura pieței de energie electrică, inclusiv despre operaționalizarea bursei de energie OPEM. Aceasta va gestiona piețele pe termen scurt, acoperirea consumului și caracteristicile acestuia, inclusiv vârfurile ce necesită importuri.

Riscurile și beneficiile extinderii surselor de energie regenerabilă au fost, de asemenea, abordate. Acestea includ supraproducția cauzată de condițiile meteorologice și riscul prețurilor negative, dar și necesitatea dispecerizării rețelei.

Până la 31 martie, s-au primit oferte pentru prima licitație de parcuri eoliene și fotovoltaice mari, cu o capacitate totală de 165 MW. Guvernul va desemna câștigătorii până în toamna acestui an, planificându-se investiții de aprox. 200 milioane euro.

În ultimii patru ani, capacitatea centralelor regenerabile a crescut de opt ori, ajungând în februarie la peste 646 MW.

În Republica Moldova, există trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, care să le garanteze achiziționarea surplusului energiei livrate și să le faciliteze recuperarea investițiilor:

- facturarea netă, introducând un sistem nou de la 1 ianuarie 2024, pentru mici producători;

- tarif fix pentru 15 ani pentru centralele sub 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian;

- un preț fix, tot pentru 15 ani, accesibil prin licitație pentru centralele mai mari.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte