Laborator de Cercetare Socială, Inovare și Date, care poartă numele sociologului român „Dimitrie Gusti”, inaugurat la USM cu sprijinul financiar al DRRM, UNFPA și al Japoniei
Studenții și cercetătorii de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) au, începând de astăzi, un spațiu modern și resurse destinate formării viitorilor sociologi și asistenți sociali în arta cercetării sociale și comportamentale și a managementului de date statistice pentru dezvoltare.
Este vorba despre Laboratorul de Cercetare Socială, Inovare și Date, care poartă numele sociologului român „Dimitrie Gusti”, inaugurat joi, 14 noiembrie, de Ziua Profesională a Sociologului în Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului României prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), al UNFPA Moldova, UNDP Moldova, dar și al Ambasadei Japoniei în Republica Moldova.
Deschiderea Laboratorului a avut loc în prezența rectorului USM, Igor Șarov, secretarului de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, reprezentantei UNFPA în R. Moldova, Dr. Karina A.Nersesyan, Ambasadorului Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada, coordonatoarei de programe la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova, Olesea Cazacu, studenți și profesori.
Facilitățile laboratorului includ spații dotate pentru cercetare empirică și analiză de date, oferind studenților oportunități de a participa la studii tematice și de a interacționa cu specialiști naționali și internaționali.
De asemenea, platforma Laboratorului va găzdui prezentări, ateliere de lucru și discuții cu experți, consolidând colaborarea între universitate, studenți și sectorul de afaceri.
„Laboratorul care poartă numele creatorul sociologiei româneşti „Dimitrie Gusti” oferă condiții moderne pentru cercetare și pentru desfășurarea unor evenimente științifice, contribuind la încurajarea studierii operelor lui Dimitrie Gusti, dar și la schimbul de experiență între cercetătorii din România și Republica Moldova. Laboratorul „Dimitrie Gusti” devine, astfel, un simbol al colaborării și al promovării culturii române în Republica Moldova și un nou proiect prin care DRRM susține excelența academică, alături de inițiative precum Conferința „Latinitate, Romanitate, Românitate” și „Platforma de cercetare interdisciplinară în arheologie Vasilie Pârvan” de la USM”, a declarat secretarul de stat Adrian Dupu.
DOC // După producătorii de carne, de lapte, apicultori și crescătorii de animale, și vinificatorii au sărit în apărarea vicepremierului Vladimir Bolea: „O eventuală demitere a ministrului ar pune în pericol proiectele pentru dezvoltarea industriei”
Când vine IARNA peste Europa. „Schimbarea meteo așteptată în următoarele două săptămâni va aduce anomalii”
Președinta Sandu va purta săptămâna viitoare consultări cu partidele politice referitoare la lupta împotriva corupției