18:19:59 22.11.2024
Stiri

LA PAȘTELE CAILOR // Ministrul de Externe de la Chișinău, vorbind despre integrarea europeană a R. Moldova: „Elveția își propune acest lucru?”

Politică 06.02.2020 15:59 Vizualizări3622 Autor: Ziarul National
LA PAȘTELE CAILOR // Ministrul de Externe de la Chișinău, vorbind despre integrarea europeană a R. Moldova: „Elveția își propune acest lucru?”


R. Moldova ar putea pune problema aderării sale la Uniunea Europeană în „10 – 15 ani”, dacă depune eforturi maxime, iar într-un scenariu pesimist ar trebui și „50 de ani”, dacă eforturile vor fi „semiconcentrate”.

„Spațiul temporar” a fost trasat astăzi de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, într-o conferință de presă, adăugând că mai întâi R. Moldova ar trebui să atingă nivelul de trai din state precum Germania pentru a se gândi la integrarea europeană.

Pe moment, însă, R. Moldova încearcă să implementeze reformele prevăzute în Acordul de asociere cu UE și să relanseze „dialogul pragmatic cu Federația Rusă”.

CITIȚI și VIDEO // În rol de ministru de Externe al Federației Ruse? Aureliu Ciocoi e convins că armata rusă, staționată ilegal pe teritoriul R. Moldova, a intervenit în 1992 pentru a „opri vărsările de sânge”

Întrebat direct dacă integrarea europeană a R. Moldova reprezintă „un punct final” în planurile actualei guvernări, ministrul Ciocoi a răspuns tot cu o întrebare: „Elveția își propune acest lucru?”.

Ziarul NAȚIONAL vă propune mai jos un fragment din conferința de presă susținută de ministrul Afacerilor Interne și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, la tema integrării europene a R. Moldova:

Jurnalist: Dle ministru, vrem să vă întrebăm dacă Dvs. într-adevăr vă doriți integarea europeană a R. Moldova?

Ministrul Aureliu Ciocoi: Dvs. mă întrebați în calitatea mea personală sau...

Răspundeți cum doriți.

Prioritatea numărul unu a politicii externe a R. Moldova este continuarea implementării reformelor care derivă din prevederile Acordului de asociere, realizarea la maximum a oportunităților oferite R. Moldova de către Acordul de Liber Schimb cu UE, ceea ce împreună înseamnă premize pentru modernizarea continuă a țării, atingerea standardelor europene atât în plan socio-economic, cât și în plan politic, prin asigurarea bunei funcționalități a instituțiilor democratice în stat și, totdată, relansarea dialogului pragmatic cu Federația Rusă și cu statele din spațiul estic.

Atunci, Dvs. personal vă doriți integrare europeană?

Ce înseamnă în opinia Dvs. integrare europeană? Definiți, vă rog, acest concept.

Să intrăm în comunitate.

Când?

Nu știu când. Dvs. spuneți.

Păi vedeți. Eu îmi doresc să văd R. Moldova o țară prosperă, cu un nivel de trai nu mai jos decât îl au statele membre ale UE. Eu asta îmi doresc în primul rând. În situația în care noi vom ajunge la același nivel de trai, cum este la ora actuală în Germania, Austria, Franța, Spania, Portugalia, atunci putem să discutăm de la egal la egal și eventualitatea aderării R. Moldova la UE. Spuneți-mi, vă rog, noi avem șanse să devenim membri UE până atunci, până a atinge acest nivel? Nu cred!

Respectiv, în interesul nostru este să ne modernizăm țara. Noi înșine. Și abia după aceea să discutăm la modul serios, nu populist și nu declarativ, că mâine punem pe masa Bruxellesului cererea noastră de aderare. Și? Nu câștigăm nimic în afară de iritarea suplimentară a oficialilor din UE.

Vrem să știm dacă acesta este punctul final, dacă vreți să ajungem acolo?

Elveția își propune acest lucru?

Eu vorbesc despre R. Moldova.

Păi, durează în timp. Elita politică ce va fi la ora corespunzătoare la conducerea R. Moldova va decide, în funcție de voința poporului. Se vrea aderarea la UE cu delegarea unui anumit grad de suveranitate Comisiei Europene și Parlamentului European sau se va merge pe opțiunea continuării dezvoltării perpetue a țării în parteneriat strategic cu UE? Acestea sunt două opțiuni realiste pe care trebuie să le luăm în calcul.

Important însă este să modernizăm țara, ca să nu mai plece lumea de aici pentru un salariu mai bun în Italia, Portugalia sau Spania, să-și poată asigura un trai decent aici acasă, alături de rude, crescându-și copiii, mamele, tații și nu buneii. Asta e bine, asta e prioritar pentru R. Moldova ca stat. Și, credeți-mă, este un exercițiu foarte dificil.

Aveți cetățenie română?

Nu am.

Dle ministru, ați spus că atunci când R. Moldova va ajunge la nivelul țărilor precum Germania, atunci se va vorbi la modul practic despre o integrare a republicii noastre în UE. Cum credeți, în cât timp vom ajunge la aceste rezultate? În câți ani?

Eu nu cred că trebuie să judecăm în funcție de câți ani, ci în funcție de capacitatea noastră internă de a ne asigura această modernizare. Cu eforturi maxime, putem să reușim în 10 - 15 ani, să vedem R. Moldova o țară prosperă. Repet, depunând eforturi maxime în spațiu temporar de 10 – 15 ani. Dar dacă depunem eforturi semi... concentrate, s-ar putea ca acest spațiu temporar să se extindă la 25 sau, dacă vreți, 50 de ani. Totul depinde de noi, cât de rapid și cât de eficient vom implementa reformele pe care le avem de făcut.

În prezent, aceste eforturi cum sunt? Maxime, semi..

Judecând după nivelul de implmentare a Planului de acțiuni pentru realizarea prevederilor Acordului de asociere cu UE, avem restanțe încă din Planul național anterior, din 2014 – 2016. Nici acela nu a fost realizat în proporție de sută la sută. Respectiv, noi suntem acum în situația de a activa în regim de pompieri, inclusiv în realizarea restanțelor din Planul național anterior, plus acțiunile care nu au fost realizate din Planul care s-a înceiat la finele anului 2019, pentru care proporția de realizare este de 71,6%.

De ce avem atâtea acțiuni restante? Unde se împotmolesc autoritățile la implementarea acestui Plan?

Unu la mână – nu a fost suficientă voință politică. Declarații – da, dar voință politică mai puțină. Pentru că e mult mai ușor să umbli cu promisiuni în fața microfoanelor și să promiți marea cu sarea, decât să depui efort și să transpiri pentru realizarea acțiunilor deloc ușoare, credeți-mă.

Doi la mână – trecerea R. Moldova printr-o suită de crize politice interne, cucluri electorale etc., etc. Toate aceste aspecte sunt o formă de frânare sistemică a anumitor acțiuni ce urmau a fi implementate în cadrul Planului pentru realizarea Acordului de asociere cu UE.

Sunt criterii obiective și sunt criterii subiective. Cert este că actualul Guvern este pus în situația de a acționa în regim de urgență, inclusiv pentru realizarea restanțelor anterioare.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md