Au ajuns la MILA statului și a străinilor
FOAME // Mii pe bătrâni și nevoiași din R. Moldova fac zilnic naveta până la o cantină socială unde au parte de un prânz gratuit
Viața pentru ei este prea scumpă. Cele câteva sute de lei pe care le primesc pe lună abia de le ajung să-și plătească facturile și să-și procure medicamentele necesare. Pentru hrană ce să mai rămână? Pentru a mânca un borș cald, gratuit, unii dintre aceștia sunt nevoiți să facă kilometri întregi până la o cantină socială. Așa își duc astăzi zilele mii de bătrâni din R. Moldova care se hrănesc și trăiesc din mila statului, a creștinilor și a străinilor.
Nouă lei în buzunar
Încovoiați de povara anilor, cu fruntea încrețită și ochii triști s-au adunat la ușa care urmează să se deschidă peste câteva minute și să li se întindă o bucățică de pâine. „Doamne, la ce am ajuns! Niciodată nu am crezut că voi trăi asemenea zile”, se văicărează Galina Balesnaia din Chișinău, care așteaptă rezemată de peretele unei cantine sociale să-și primească prânzul.
Alături de ea stau alți câțiva pensionari. Are în spate o experiență de peste 30 de ani de pedagogie. A fost profesoară de limba rusă și instructor școlar. Destinul, însă, a îngenuncheat-o. „Am primit pensia și mi-am plătit facturile. Știți cât am acum în portmoneu? Nouă lei. Atât mi-a rămas din pensia de 800 de lei. Cu ce să trăiesc mai departe și din ce să mă hrănesc și tratez?”, ne întreabă bătrâna.
La necazul femeii se adaugă și cel al fiicei ei care este invalidă din copilărie. „Soțul mi-a decedat, sunt singură și îngrijesc și de fiica mea. La necaz știți că și rudele nu-ți mai sunt rude. Uită toți de tine. Bogdaproste că vin aici și mai găsesc o bucățică de pâine și un borș cald. Îi iau acasă și fiicei din ce îmi dă mie”, ne spune mătușa Galina, în timp ce-și învelește grijuliu într-un șervet borcanul cu borș.
Aceeași soartă
Și moș Dumitru, alături de alți peste o sută de bătrâni, de mai bine de un an mănâncă la această cantină din capitală, al cărei fondator este un om de afaceri din Italia. Deși nu întotdeauna îi este pus pe masă ce ar vrea să mănânce, este bucuros că se ridică de pe scaun sătul. „Nu e restaurant aici, dar suntem sătui și le mulțumim pentru asta. Dacă nu ar fi fost ei, nu știu ce făceam. Străinii nu sunt datori să ne hrănească. Asta e datoria statului nostru, fiindcă pentru el am muncit și am ajuns în această situație”, ne spune indignat nea Dumitru, și el fost învățător la clasele primare.
„Această casă este a tuturor - a celor care au nevoie de ajutor şi a celor care pot oferi. Cantina socială este rezultatul angajamentului asumat de „Regina Pacis” în urmă cu zece ani, când am venit în R. Moldova. În această perioadă, voluntarii de aici au împărţit oamenilor săraci peste 700 de mii de prânzuri şi tot atâtea kilograme de pâine. Gesturi frumoase, dar care, mai ales, au readus zâmbetul pe fețele atâtor oameni, făcându-i să simtă căldura umană a bunătăţii”, susține fondatorul „Regina Pacis”, Cesare Lodeserto.
Numărul beneficiarilor, în creștere
Potrivit datelor oficiale, numărul beneficiarilor acestor cantine sociale este în creștere din an în an. În municipiul Chișinău, de exemplu, funcționează șase astfel de cantine, finanțate de Primăria capitalei, iar alte câteva – de fundații de caritate din străinătate.
„Avem șase cantine în municipiul Chișinău, câte una în fiecare sector. Anul trecut, peste șase mii de persoane defavorizate au beneficiat de serviciile noastre. Lunar, au mâncat 500 de pensionari, iar pentru anul curent lista s-a mai completat cu încă o sută de persoane”, ne-a spus specialistul principal al Direcției generale asistență socială din cadrul Primăriei Chișinău, Aurelia Bulat. Anual, din bugetul municipal sunt alocate peste trei milioane de lei în acest sens.
Hrăniți de credincioși
De un prânz cald au parte alți peste 200 de pensionari și persoane defavorizate din raioanele Călărași, Strășeni și Ialoveni, care sunt hrăniți din banii adunați de creștini. „Li se oferă un prânz doar sâmbăta, duminica și în perioada rece a anului. De asemenea, mănâncă și în zilele de sărbătoare, cum ar fi Crăciunul, Sfintele Paști și alte sărbători religioase importante”, ne-a spus părintele Octavian Moșin, directorul executiv al Centrului Social „Agapis”.
A „împânzit” R. Moldova cu cantine sociale și Organizația Umanitară „Concordia”. Cea mai mare parte a donațiilor este adunată din Austria, Liechtenstein, Elveția și Germania. În cele 29 de cantine sociale și filiale ale acestora sunt deservite circa cinci mii de persoane nevoiașe din R. Moldova. „Atâta timp cât avem posibilitate, trebuie să susținem aceste persoane. Ajutăm nu doar vârstnicii, dar și tinerii, copiii neajutorați. Unde este violență, un copil trebuie luat din familie, dar unde este sărăcie – copilul trebuie să rămână în familie, dar să fie ajutat”, menționează directorul general al Organizației Umanitare „Concordia”, Bettina Schorgenhofer.
Bucuroși de ajutor
Mulțumiți de acest ajutor sunt nu doar beneficiarii, dar și primarii localităților unde au fost deschise altfel de cantine ori centre sociale, mai ales că bugetul administrației publice locale este modest și nu permite luxul de a hrăni nevoiașii din localitate. „La noi în localitate sunt alimentate zilnic 60 de persoane. Și pentru că sunt mai mulți care ar merita să mănânce gratis un borș cald, periodic listele sunt modificate și vin alte persoane la cantină. Trebuie să recunoaștem că este un mare ajutor pentru administrația locală. În schimb, de banii care ar fi trebuit să le oferim un prânz gratuit, oferim altora ajutor. Organizăm diferite manifestații prin care să le aducem bucurie în suflet acestor persoane”, ne-a spus primarul satului Cosăuți, raionul Soroca, Vasile Sârghi.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"