10:13:29 23.12.2024
Stiri

La inițiativa României și a lui Klaus Iohannis, liderii UE transmit la unison „sprijinul ferm al UE pentru R. Moldova și pentru procesul de aderare”

Actualitate 18.10.2024 12:00 Vizualizări746 Autor: Ziarul National
La inițiativa României și a lui Klaus Iohannis, liderii UE transmit la unison „sprijinul ferm al UE pentru R. Moldova și pentru procesul de aderare” European Union




Corespondență din Bruxelles, semnată de Robert Lupițu,
caleaeuropeană.ro





Liderii celor 27 de state membre ale UE, în frunte cu Klaus Iohannis, au subliniat sprijinul lor ferm și al întregii Uniuni Europene pentru Republica Moldova și pentru procesul său de aderare. Reuniți în cadrul Consiliului European de toamnă, șefii de stat sau de guvern au discutat, la solicitarea României și a președintelui Klaus Iohannis, situația din Republica Moldova în contextul ingerințelor electorale ale Rusiei în raport cu alegerile prezidențiale de duminică și a referendumului constituțional pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.

În cadrul acestei discuții inițiate de România, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru transmiterea de către UE a unui mesaj ferm de susținere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, mai ales în contextul electoral de la Chișinău, condamnând ingerințele și tentativele de destabilizare ale Federației Ruse, după cum arată un comunicat remis de Palatul Cotroceni.

„Sprijinul european pentru Republica Moldova trebuie realizat prin toate mijloacele necesare, pe palierele economic, financiar și de securitate”, a spus Iohiannis, salutând vizita recentă la Chișinău a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și lansarea unui plan de creștere pentru Republica Moldova.

„Consiliul European subliniază sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru Republica Moldova și pentru procesul său de aderare. Acesta salută angajamentul constant al autorităților din Republica Moldova față de procesul de reformă și le invită să continue reformele și să consolideze reziliența și stabilitatea țării”, se arată în concluziile adoptate joi noapte de Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Donald Tusk și ceilalți lideri europeni.

Astfel, liderii europeni au condamnat „acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine la care Rusia recurge în mod constant pentru a încerca să submineze alegerile democratice și opțiunea poporului Republicii Moldova pentru un viitor european prosper, stabil și pașnic”.

De asemenea, Consiliul European a salutat adoptarea celui de al treilea pachet de sancțiuni împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni, în debutul săptămânii care se încheie cu primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și cu referendumul constituțional pentru aderarea la UE, măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Printre cei vizați sunt bașcanul Găgăuziei, alte patru persoane și o entitate cu sediul în Rusia.

În fine, Consiliul European își reafirmă angajamentul de neclintit față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Demersurile europene și occidentale de susținere a Republicii Moldova s-au intensificat în ultima perioadă. Duminică, 20 octombrie, concomitent cu primul tur al scrutinului prezidențial este organizat și un referendum constituțional pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Referendumul are ca scop declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE este “obiectivul strategic” al țării și că identitatea poporului moldovean este “europeană”. La referendumul din 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea “Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat o rezoluție politică cu privire la Republica Moldova în care eurodeputații au transmis un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova prin ingerințe electorale ale Moscovei.

De asemenea, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a efectuat pe 10 octombrie o vizită la Chișinău, unde a anunțat un plan de creștere și reformă de 1,8 miliarde de euro destinat Republicii Moldova pentru perioada 2025 - 2027.

Republica Moldova este stat candidat pentru aderarea la UE din iunie 2022, iar în 2024 a început negocierile de aderare.

Stiri relevante
22.12.2024 10:07 611 Cine face listele?

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md