FOTO // Conferința științifică internațională „Latinitate, Romanitate, Românitate”, ediția a VII-a, desfășurată cu sprijinul DRRM. Adrian Dupu: „Guvernul României sprijină educația în R. Moldova prin multe proiecte”
La Universitatea de Stat din Moldova au demarat vineri, pe 3 noiembrie, lucrările Conferinței științifice internaționale „Latinitate, Romanitate, Românitate”, ediția a VII-a, care a devenit o platformă academică, ce promovează istoria și cultura moștenirii istorice a spațiului românesc în contextul general european. Evenimentul este organizat de Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filosofie, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, Chișinău – Oradea, cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM).
Conferința a fost structurată în mai multe sesiuni în cadrul cărora au fost prezentate peste 70 de comunicări științifice ale cercetătorilor din patru state. Comunicările vor fi completate de abordări integrate și studii de caz și vor fi publicate într-un volum al conferinței. De asemenea, vor avea loc și lansări de carte.
„Mă bucură faptul căputem sprijini pentru al doilea an consecutiv organizarea acestei conferințe de referință în domeniu academic și universitar. Guvernul României, prin DRRM, sprijină educația în Republica Moldova prin multe proiecte, acest obiectiv fiind un pilon principal al activității Departamentului. Colaborăm și sprijinim șapte universități din totalul de opt universități de stat din Chișinău și sperăm să colaborăm cu toate în curând”, a declarat secretarul de stat al DRRM, din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, în deschiderea evenimentului.
Rectorul USM, Igor Șarov, a subliniat rolul conferinței de a cultiva adevăratele noastre valori identitare.
La eveniment au mai participat secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Valentina OLARU, vicepreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, senatorul Liviu Brătescu, prorectorul Universității din Oradea, Sorin ȘIPOȘ, prorectorul Universității din Suceava, Ștefan PURICE, precum și alte personalități academice.
În acest an, în cadrul Conferinței, Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală a vernisat, în holul Blocului Central al USM, Expoziția „Arta Cămășii cu Altiță”.
O cramă din R. Moldova devine, pentru prima dată, Furnizor al Casei Regale a României, pentru vinuri
„Minimă îndeplinire a obligației statului de a combate corupția electorală”: Curtea Constituțională îi cere Parlamentului să ia măsuri pentru a asigura exprimarea liberă a voinței și a preveni implicarea cultelor religioase în procesul electoral
Nicolae Negru // Bun pentru România, bun și pentru Republica Moldova, și viceversa