La ce vârstă este indicat APARATUL dentar la copii
Fiecare părinte doreşte să ofere copilului său o viaţă frumoasă, sănătoasă, lipsită de orice griji şi cu şanse foarte mari de succes. Astfel se explică şi preocuparea legată de sănătatea dentară a celui mic şi întrebările privind vârsta la care este recomandat primul control ortodontic, având în vedere importanța unui zâmbet frumos, dar şi necesitatea de a lua măsuri din timp, deoarece unele afecţiuni ortodontice sunt mai uşor de corectat la o vârstă fragedă.
Specialiștii aduc în discuţie indiciile pe baza cărora părinţii îşi pot da seama dacă este necesar aparatul dentar pentru cel mic, precum şi vârsta la care este recomandată începerea tratamentului la copii.
Începând cu Asociaţia Americană de Ortodonție, una dintre asociaţiile profesionale cu cea mai lungă experienţă şi tradiţie din lume în domeniu, şi până la comunitatea ortodonţilor din România, răspunsul specialiştilor este acelaşi: prima consultaţie trebuie să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani, odată cu începerea erupţiei dinţilor permanenţi. În cazul copiilor care merg regulat la control, medicul ortodont va fi capabil să determine când este timpul pentru o intervenţie minoră sau o evaluare completă pentru aparat dentar.
„Înainte de vârstă de 7 ani se poate constata necesitatea unui tratament ortodontic, de obicei din cauza efectelor negative ale sugerii degetului, suzetei sau a dezvoltării exagerate sau insuficiente a unuia dintre maxilare, însă copilul nu are maturitatea necesară pentru a coopera la realizarea tratamentului. Începerea lui prea devreme poate crea copilului o aversiune crescută faţă de acest tip de tratament, cu care este foarte greu de luptat ulterior. Aşadar, atât timp cât există soluţii eficiente după vârsta de 7 ani, înainte de această vârstă ne limităm doar la prevenirea problemelor dentare prin îndepărtarea cauzelor care le produc, nu şi de tratarea lor”, este de părere doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie în cadrul clinicii „Orto-Implant Expert”.
Este foarte important ca părinţii să înţeleagă că trebuie să îl ducă pe copil la ortodont încă de la 7 ani şi să permită specialistului să decidă dacă este cazul să se aplice tratamentul sau dacă doar îl menţine sub supraveghere pe micul pacient. Începute la momentul potrivit, atunci când apar primii dinţi permanenţi şi copilul începe să coopereze, multe tratamente pot dura mai puţin decât dacă ar fi începute cu întârziere, solicitând totodată eforturi mai mici din partea tuturor celor implicaţi, de la copil, părinţi şi până la medicul specialist.
Problemele care pot fi tratate cu aparat dentar la copii
Cea mai frecventă problemă întâlnită în jurul vârstei de 7 ani şi care necesită aparat dentar mobil este aceea că maxilarele sunt prea mici pentru dimensiunea dinţilor de adult care urmează să iasă.
„Dacă nu se lărgesc maxilarele pentru a face loc dinţilor, aceştia vor ieşi în poziţii anormale, iar ulterior îndreptarea lor poate necesita extracţii dentare, aparate mai costisitoare, iar tratamentul durează mai mult. În plus, dacă ne confruntăm cu ocluzia (muşcătura) inversă, respectiv când mandibula este mai mare decât maxilarul, un tratament la o vârstă fragedă, când oasele sunt moi, maleabile, va dura mult mai puţin şi poate evita corectarea mult mai dificilă la vârstă mai mare, posibilă uneori numai cu intervenţie chirurgicală de tăiere a mandibulei şi/sau maxilarului pentru poziţionarea lor corectă şi îmbunătăţirea aspectului estetic facial”, a completat doamna doctor Mihaela Dan.
În general, între 4 şi 6 ani între dinţii de lapte ar trebui să apară spaţieri (dinţii de lapte „se răresc”), fenomen numit diastemizare, semn că maxilarele cresc de la sine pentru a se pregăti pentru erupţia dinţilor permanenţi. Dacă acest fenomen nu apare, cel mai probabil copilul va avea nevoie de aparat dentar.
Există, desigur, şi unele indicii pe baza cărora părinţii îşi pot da seama dacă cel mic are nevoie de aparat dentar şi pot grăbi vizita la ortodont. „Pierderea dinţilor de lapte mult prea devreme, prea târziu sau neregulat, dificultăţile la mestecat sau mușcare, respiraţia pe gură, aglomerarea dinţilor, dinți deplasaţi sau dinți aflaţi în afară ar trebui să ridice un semnal de alarmă pentru părinţi. Semne de îngrijorare reprezintă şi muşcarea obrazului, dinți care se îmbină anormal sau deloc şi oasele şi dinţii disproporţionaţi în raport cu restul feţei”, a completat doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie în cadrul clinicii „Orto-Implant Expert”.
De multe ori, părinţii înşişi au experienţa unor afecţiuni ortodontice, astfel încât se explică preocuparea lor privind sănătatea dentară a copilului. Din fericire, urmărind cu atenţie schimbările ce pot apărea în dezvoltarea celui mic, cu multă răbdare şi având sprijinul unui specialist ortodont cu experienţă, majoritatea afecţiunilor pot fi tratate într-un timp destul de scurt, pentru a obţine zâmbetul frumos mult dorit.
Sursa: csid.ro
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia