12:22:44 27.09.2024
Stiri

La cât timp se schimbă lenjeria de pat. Temperatura ideală la care se spală

Actualitate 27.09.2024 08:00 Vizualizări415 Autor: ZiarulNational
La cât timp se schimbă lenjeria de pat. Temperatura ideală la care se spală


E foarte important să știi la cât timp se schimbă lenjeria de pat. Obiceiul garantează buna igienă a dormitorului și nu îți provoacă probleme de sănătate. Îți spunem la cât timp se schimbă lenjeria de pat, care este temperatura ideală de spălare în funcție de material și ce sfaturi de întreținere să aplici.

Lenjeria de pat este unul dintre elementele esențiale care nu trebuie să lipsească din dormitor. Asigură confortul și odihna, dar poate să fie și un accesoriu estetic important al camerei.

Însă, de multe ori, cu toții uităm să schimbăm sau să spălăm lenjeria de pat. Schimbarea și igienizarea ei la intervale regulate nu doar că menține o senzație de curățenie și confort, dar și contribuie la sănătatea pielii și a căilor respiratorii.

Recomandarea generală care ține de igienă și sănătate arată că schimbarea lenjeriei de pat trebuie să fie făcută măcar o dată pe săptămână.

Cu toate acestea, schimbarea lenjeriei se poate face mai des, dacă constați anumite situații:

  • Dacă transpiri excesiv în timpul somnului;
  • Dacă ai animale de companie care dorm cu tine în pat;
  • Dacă ai alergii sau ești sensibil la acarieni.

Schimbarea frecventă a lenjeriei de pat este esențială pentru a preveni acumularea de praf, acarieni, bacterii și chiar ciuperci, din cauza umezelii generate în timpul somnului.

Pe durata nopții, corpul uman eliberează celule moarte, transpirație și uleiuri naturale care se acumulează în lenjerie, lucru care generează un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor. Dacă lenjeria nu este schimbată la timp, aceste particule pot provoca alergii, iritații ale pielii, probleme respiratorii sau chiar infecții.

Dacă amâni schimbarea lenjeriei de pat, te expui unor riscurilor pentru sănătate. Totodată, confortul tău în timpul somnului poate fi afectat.

Un pat murdar poate deveni un loc unde acarienii și bacteriile se înmulțesc rapid. Alergiile sau problemele respiratorii, cum ar fi astmul, pot să fie agravate sau accelerate. De asemenea, acumularea de transpirație și uleiuri poate duce la mirosuri neplăcute și la pete care devin dificil de îndepărtat de pe lenjerii și așternuturi.

Temperatura ideală la care trebuie să speli lenjeria de pat este influențată de tipul materialului. Uite la ce temperatură să speli lenjeria de pat, în funcție de materialul din care este confecționată:

Bumbac: lenjeria din bumbac poate fi spălată la 60 de grade Celsius, aceasta fiind temperatura ideală pentru a îndepărta bacteriile și acarienii. Dacă lenjeria nu este foarte murdară, o poți spăla și la 40 de grade Celsius.

In: materialele din in sunt mai delicate și necesită temperaturi mai scăzute. Se recomandă spălarea la 40 de grade Celsius pentru a evita micșorarea sau deteriorarea țesăturii.

Microfibră: lenjeria de pat din microfibră trebuie spălată la temperaturi între 30 și 40 de grade Celsius. Spălarea la temperaturi prea ridicate poate deteriora fibrele sintetice.

Mătase: lenjeria din mătase este extrem de delicată și trebuie spălată la 30 de grade Celsius, preferabil manual sau la un ciclu special pentru țesături delicate, pentru a preveni deteriorarea materialului.

Satin: lenjeria din satin poate fi spălată în siguranță la 40 de grade Celsius, dar, la fel ca mătasea, ar trebui evitată folosirea temperaturilor ridicate pentru a menține strălucirea și finețea materialului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Voronin, heraldul lu...

23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md