La 38 de ani după avaria de la Cernobîl: Participanții la lichidarea consecințelor acestei catastrofe primesc câte 1 200 de lei lunar în calitate de compensații de la stat. „Trebuie să facem tot posibilul ca astfel de accidente să nu se mai repete”
Cel mai mare accident nuclear din istorie se producea acum 38 de ani, în noaptea de 26 aprilie 1986, la centrala de la Cernobîl, Ucraina, iar la lichidarea consecințelor avariei au participat și peste 3 500 de cetățeni ai actualei R. Moldova.
„Ne exprimăm recunoștința față de cei peste 3 00 de moldoveni care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Mulți dintre ei s-au ales cu diverse dizabilități sau au decedat mult mai devreme. Trebuie să facem tot posibilul ca astfel de accidente să nu se mai repete niciodată, oamenii să trăiască în pace și în siguranță”, a declarat astăzi președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței în plen a deputaților.
Menționăm că persoanele care s-au îmbolnăvit şi au suferit de boală actinică cauzată de avaria de la Cernobîl primesc, de la 1 aprilie curent, o compensație lunară de 1 204 lei în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare care contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor.
De asemenea, statul garantează acestor categorii de persoane și alte compensații și ajutoare materiale, printre care alocații lunare de stat în caz de dizabilitate severă, accentuată și medie, compensație unică pentru prejudiciul adus sănătăţii, ajutor material unic anual pentru însănătoşire, alocaţii nominale de stat pentru merite deosebite faţă de stat și alte prestații de asigurări sociale precum pensii pentru limită de vârstă, pensii pentru dizabilitate și pensii în cazul pierderii întreţinătorului.
În acest an, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transmite cu titlu gratuit, în proprietatea participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl, 80 de locuințe noi, construite în Chișinău din bani publici.
Totodată, de Ziua comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl, marcată pe 26 aprilie, persoanele cu dizabilități, persoanele care s-au îmbolnăvit de boală actinică sau au devenit cu dizabilități în urma experienţelor nucleare, avariilor cu radiaţie ionizată şi a consecinţelor acestora la obiectivele atomice civile sau militare în timpul îndeplinirii serviciului militar ori special şi familiile (soţii, iar în cazul lipsei acestora, unul dintre părinţii) participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl decedaţi beneficiază de un ajutor material anual de 1 000 de lei.
În 2024, Casa Națională de Asigurări Sociale urmează să asigure transferul mijloacelor financiare pentru plata acestui ajutor la circa 1 700 de persoane.
Dosar cu „barbă” de 25 de ani, rezolvat de Procuratura din Găgăuzia: 14 episoade de tâlhărie și două episoade de omor. Care este soarta cauzei penale „Găgăuzia Land”
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale