Kulminski îi răspunde lui Țîcu, după ce ultimul l-a acuzat că ar fi „agent rus de influență” din preajma Maiei Sandu: „Străbunii mei, împreună cu opt copii, au fost duși de regimul criminal stalinist în Siberia de două ori”
Vladislav Kulminski, fostul consilier pe probleme de politică externă al premierului Maia Sandu, numit săptămâna trecută secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, îl acuză pe deputatul Octavian Țîcu de faptul că i-a „ofensat familia deportată în Siberia” de către regimul criminal stalinist, după ce a spus că acesta ar fi „agent rus de influență”.
Kulminski spune că a crescut la Chișinău vorbind în limba rusă, chiar dacă bunica dânsului a fost profesoară de limbă română, și după ce a absolvit universitatea nu vorbea deloc limba română. A învățat-o, însă, ulterior.
„Domnul Țîcu mi-a ofensat familia, străbunii mei, care, împreună cu 8 copii, au fost duși de regimul criminal stalinist din Grigoriopol în Siberia de două ori, a doua oară străbunica mea fiind prea slabă să urce în camion, fiind practic aruncată acolo de soldați. Jumătate dintre ei nu a mai văzut Moldova”, îi răspunde Kulminski lui Țîcu pe Facebook.
CITIȚI și Un deputat acuză faptul că în preajma premierului Sandu ar fi mai mulți „agenți ruși de influență”, iar unul dintre ei ar fi Kulminski. Igor Munteanu: „Speculații”
Fostul consilier de la Guvern afirmă că își dorește „o Moldova care creează condiții și oportunități de dezvoltare pentru toți cetățenii săi”, nu „o Moldovă divizată în „ai noștri” și „ceilalți”, o Moldovă care își caută dușmani printre toți cei care au gândire critică”.
„M-am născut în Chișinău, am crescut vorbind rusa, cu toate că bunica mea era profesoară de Română. După universitate, nu vorbeam Româna deloc. Studiam Româna de la 19.00 până la 23.00 în fiecare zi după lucru, timp de doi ani. E suficient să o posezi la un nivel bun. Am câștigat câteva burse la universități prestigioase în Occident. Republica Moldova îmi este casa pe care vreau să o dezvolt și pe care o văd în Uniunea Europeană ca o țară modernă, o țară care creează oportunități pentru toți cetățenii săi care îi împărtășesc valorile.
Deci, toți cei care nu vorbesc Româna pot și trebuie să o învețe. Este perfect posibil. (...) Dl. Țîcu a anunțat public că nimic din aceasta nu contează. Cunoașterea limbii Române, educație, studii, experiență – nu contează. Nu ai șanse. Ești străin.
Aceasta abordare nu are nimic în comun cu valorile europene. Este diametral opusă principilor europene de dezvoltare. Este o abordare depășită de timp în toate țările civilizate. Este o abordare adânc sovietică, unde oamenii căutau „străini” în rândurile lor, pentru a-i elimina din societate. Aceasta este definiția adevărată a homo sovieticus. Un om care, în loc să construiască viitorul, își caută dușmani inventați de el pentru a se promova în rol de apărător al societății”, i-a răspuns Kulminski lui Țîcu.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni