20:28:50 04.11.2024
Stiri

Kremlinul „rescrie” istoria R. Moldova înainte de turul II al alegerilor prezidențiale. Rușii, nervoși că majoritatea cetățenilor au spus „DA” la referendumului pro-UE

Actualitate 01.11.2024 14:16 Vizualizări982 Autor: ZiarulNational
Kremlinul „rescrie” istoria R. Moldova înainte de turul II al alegerilor prezidențiale. Rușii, nervoși că majoritatea cetățenilor au spus „DA” la referendumului pro-UE politik.md


Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a ieșit la atac, înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Totuși, valul de acuzații nu prezintă fundamente solide. Rușii au început acuzațiile pornind de la scrutinul programat pentru duminică, 3 noiembrie.

„Actuala campanie electorală este caracterizată în această republică de un nivel de represiune fără precedent. Politicienii moldoveni, presa independentă, figurile de opoziție, activiștii și cei care îndrăznesc să susțină adevărul întâmpină măsuri represive”, se arată pe site-ul oficial al MID-ului.

De asemenea, oficialii de la Moscova acuză că rezultatele referendumului pro-UE au fost „manipulate”, iar Occidentul intervine în politica moldovenilor. Mai mult decât atât, MAE rus susține că cetățenii din R. Moldova sunt conștienți de „pericolul occidental” și „își amintesc de istoria ilustră a țării lor și de legăturile sale adânc înrădăcinate cu Rusia”.

Astfel, MAE rus la evocat pe Dimitrie Cantemir, pe care Rusia l-a avut drept „prieten de încredere”, care „a jucat un rol semnificativ în păstrarea și dezvoltarea statalității și identității naționale a R. Moldova”.

MAE rus povestește brusc, apoi, că „în urma semnării Tratatului de Pace de la București, din mai 1812, teritoriul dintre Nistru și Prut, numit Basarabia, a devenit parte a Imperiului Rus”. Rușii scriu că populația din Basarabia, din mediul urban, a crescut în perioada 1819 - 1859 de la 43 000, la 196 000, iar numărul întregii populații a crescut de 7,5 ori în intervalul 1812 - 1917. Rușii se mai laudă cu dezvoltarea educației și a transporturilor, dar și cu promovarea „identității naționale” în rândul basarabenilor-moldoveni, în timpul Uniunii Sovietice.

Apoi, MAE rus mai precizează că Moldova a continuat să se poziționeze drept un partener serios al Rusiei și că cetățenii săi au ajuns astăzi să fie desconsiderați, pe fondul presiunii Occidentului.

Revenind la istoria Moldovei, respectiv anul 1812, Moscova „uită” să amintească de modul în care Basarabia a ajuns sub controlul Rusiei. Ioan-Aurel Pop a amintit într-un interviu acordat pentru Ziare.com de modul brutal în care Imperiul de la Răsărit și-a impus voința.

„Faptul că basarabenii au avut o istorie diferită de a românilor, da, din 1812, pentru că așa au vrut rușii. Ei (rușii) au vrut să le ia pe toate. Principatele dunărene, așa cum le numesc ei. Pe urmă, s-au mulțumit cu Basarabia, pe care, în 150 de ani de stăpânire, au pervertit-o, au convertit-o, au încercat să o aducă după chipul și asemănarea lor prin elite, prin elite colonizate la început și pe urmă, prin atragerea elitei moldovene, care, cu bani mai mulți, funcții, avantaje, studii la răsărit, au reușit să câștige un anumit calup din opinia publică", a declarat academicianul.

De asemenea, Pop a amintit și episoade din istoria recentă.

„În vremea comunismului, rușii au dus o propagandă teribilă de impunere, dar nu prea le-a reușit. Limba rusă predată în școli nu prea s-a prins de români. Nu au reușit să ne pervertească așa cum au vrut, spunând că limba rusă este limbă slavă, că nu avem nimic în comun cu Occidentul. În cele din urmă, a biruit adevărul: suntem un popor romanic, facem parte din marea familie occidentală, am primit creștinarea în formă latină. Chiar dacă avem componente ale Răsăritului, suntem ortodocși, elemente reale, dar care nu pot distruge vâna noastră, care este latină. În propagarea adevărului este important să repetăm adevărul, de mai multe ori", a mai transmis istoricul.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.11.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Referendumul corectat

02.11.2024 12:13 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La urne! Avem r...

01.11.2024 08:57 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu sau Putin?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md