Krasnoselski dezvăluie că Transnistria a convins autoritățile de la Chișinău să solicite Ucrainei amânarea obligativității de a circula cu plăcuțe neutre pentru șoferii transnistreni, iar Kozak „a susținut” ideea: Ce spune despre decizia Ucrainei
Așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, susține că a solicitat autorităților de la Chișinău amânarea cu cel puțin jumătate de an a implementării deciziei privind obligativitatea pentru șoferii din regiunea transnistreană de a avea numere de înmatriculare neutre pentru a putea fi admiși în circulația internațională și se laudă că i-a reușit, în urma unor „negocieri dificile”, să convingă factorii de decizie ai R. Moldova.
Mai mult, planul ar fi fost susținut și de adjunctul Administrației prezidențiale de la Kremlin, Dmitri Kozak, căruia președintele Maia Sandu i-a promis, pe 11 august curent, în timpul vizitei sale la Chișinău, că „în toamnă nu va fi nicio blocadă la adresa Transnistriei”.
În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi la Tiraspol, Krasnoselski s-a arătat mulțumit de faptul că R. Moldova i-a solicitat, pe 25 august curent, Ucrainei să amâne termenul respectiv de la 1 septembrie 2021 până la 10 ianuarie 2022.
CITIȚI și DOC // Ucraina îi spune NU diplomației de la Chișinău: Mașinile cu numere transnistrene NU vor fi lăsate să traverseze frontiera moldo-ucraineană de la 1 septembrie, deși Chișinăul a solicitat o amânare de aproape patru luni
„Dar apoi s-au întâmplat lucruri ciudate. Partea moldovenească era încrezătoare că nu vor exista probleme, mai ales că Ucraina este un mediator în formatul de negociere „5 + 2”. Cu toate acestea, partea ucraineană a refuzat categoric să ia o decizie de amânare a datei. Aceasta este alegerea Ucrainei. Sincer să fiu, am impresia că Ucraina se teme că Transnistria și R. Moldova vor începe să negocieze. Trebuie să ne dăm seama de ce a făcut Kievul acest lucru”, a spus Krasnoselski, citat de presa din regiunea transnistreană.
Liderul separatist a ținut să puncteze că în Transnistria există 80 de mii de cetățeni ucraineni care vor avea de suferit din cauza deciziei autorităților de la Kiev.
„Am instruit deja (așa-zisul) ministerul afacerilor externe să pregătească un apel corespunzător atât la adresa Ucrainei, cât și a tuturor participanților la formatul „5 + 2”, să întrebe despre motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru", a mai spus sursa citată.
În aceeași conferință, Kasnoselski a declarat că nu e vorba de vreun „dezastru” și că orice cetățean din regiune poate obține o plăcuță de înmatriculare cu numere neutre în continuare.
Totodată, așa-numitul lider transnistrean a solicitat reluarea discuțiilor în cadrul grupurilor comune de lucru ale Chișinăului și Tiraspolului pe marginea unor subiecte precum transportul de mărfuri, transportul de pasageri și permisul de conducere eliberat de către autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului.
În altă ordine de idei, Vadim Krasnoselski a lansat un ultimatum autorităților de la Chișinău: „Actualele autorități moldovenești au trei căi: să lase totul așa cum este și să rămână într-o mlaștină de negociere; să agraveze situația, ceea ce va duce la escaladare; să acționeze în mod pragmatic și să rezolve problemele oamenilor. Continuați dialogul și căutați compromisuri”.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți