Kovesi, Mircea Dumitru, Vlad Voiculescu. Cum se explică ATACURILE la adresa reformiştilor şi de ce nu dau rezultate
Clasica tehnică a calomnierii a fost folosită în ultimele două săptămâni în cazul a trei personaje care au deranjat. În ordine cronologică au fost târâţi în noroi Vlad Voiculescu (sănătate), Codruţa Kovesi (DNA) şi Mircea Dumitru (educaţie). Ei au primit „botezul focului” în plină campanie electorală: au fost făcuţi arşice în mass-media cu acuzaţii încă nedovedite de acuzatori.
Cei trei au un singur lucru în comun: au răscolit muşuroaie de corupţie şi de interese ilegitime. Şi-au creat, prin acţiunile lor, masa critică de adversari.
Venit după un om al sistemului (Patriciu Achimaş Cadariu), Vlad Voiculescu a pus ţinta pe atotputernicii feudali din sănătate, plus că a început să răscoalească prin mecanismele de alocare a banilor.
Kovesi / DNA au atins cu ultimele dosare linii roşii: fondurile operative ale unui serviciu secret, un apropiat al SRI - Sebastian Ghiţă, familia fostului preşedinte Băsescu.
Mircea Dumitru a intrat în ghemul de interese din şcolile doctorale, a demarat concursurile pentru directorii de şcoli - spre disperarea PSD, a refăcut credibilitatea instituţiei în scandalul plagiatelor.
În toate cele trei cazuri, schema a fost similară până în cele mai mici detalii.
- primele acuzaţii au fost lansate în presă
- acuzaţiile au fost preluate aproape instantaneu de restul presei, mai cu seamă de televiziunile şi site-urile cu agenda clară anti-reformistă
- acuzaţiile nu au fost probate nici până acum
- acuzaţiile iniţiale au fost reluate apoi de politicieni şi folosite şi ca argumente de campanie electorală
Iată cum s-a întâmplat la fiecare dintre ei, în ordine cronologică a atacurilor.
La Vlad Voiculescu, acuzaţiile au venit din două tabloide. El era acuzat că îşi favorizează un unchi care deţine o companie românească de consultanţă din industria farmaceutică, Nic Voiculescu. Apoi a apărut acuzaţia că secretarul de stat însărcinat cu politici farmaceutice, Ioana Ursu, a fost angajata „ocultei rude” a lui Vlad Voiculescu. În ultima instanţă, a fost făcut „criminal” de fostul premier Victor Ponta pentru neaplicarea unui ordin de ministru, ordin pe care nici guvernul Ponta nu-l aplicase, culmea. Acuzaţiile au fost preluate din zbor de PSD. Nici una dintre ele nu se confirmă: ministrul a anunţat că ruda sa ocultă e unchi de gradul 5 cu care nu s-a văzut de 8 luni, secretarul de stat nu a lucrat niciodată pentru unchi, iar ordinul incriminat e întârziat, aşa cum a fost şi în mandatul guvernului Ponta, din motive care ţin de reglarea pieţei medicamentelor.
Codruţa Kovesi a fost atacată de Sebastian Ghiţă, senator PRU şi membru al Comisiei parlamentare de control SRI. Acesta a anunţat pentru câteva site-uri şi televiziuni de ştiri că s-a autodenunţat la Parchetul general pentru că ar fi participat la o presupusă măsluire a raportului prin care o comisie a Ministerului Educaţiei a statuat că şefa DNA nu şi-a plagiat doctoratul. A urmat o sarabandă de acuzaţii de plagiat şi de semi-confirmări ale măsluirii raportului, venite inclusiv din partea lui TraianBăsescu, plus cereri din partea unor ziarişti & analişti ca însăşi Kovesi să-şi reclame propria teză de doctorat la CNATDCU (instituţia care dă verdictele finale). Până acum însă, nici Ghiţă, nici aliaţii săi în lupta cu Kovesi nu au produs dovezi ale măsluirii raportului, şi nici nu au sesizat CNATDCU. Absurdul situaţiei a mers până într-acolo încât s-au găsit unii să-i ceară să probeze ea că nu a plagiat, inversând sarcina probei. Adică nu acuzatorilor li se cer dovezi, ci acuzatului.
Ultimul intrat în horă a fost ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru. Ieri, Evenimentul Zilei şi Adevărul au publicat pe surse informaţia că el ar fi semnat un acord cu Securitatea în studenţie şi că şi-ar fi turnat studenţii. Ambele articole erau pe surse şi fără poziţia demnitarului, un comportament editorial mai degrabă neobişnuit când e vorba despre o asemenea acuzaţie, ce poate duce la demisie/demitere. Articolele au fost publicate când Dumitru era într-o audiere în Parlament. Mircea Dumitru a expus versiunea sa imediat după ce a ieşit de la audiere: e vorba despre un angajament pe care el nu îl recunoaşte, iar în 2007 a primit un verdict de necolaborare cu Securitatea după ce a fost făcută o expertiză grafologică a semnăturii de pe acel document. Până acum nu a apărut nici o informaţie de la CNSAS privind apariţia unor noi elemente în dosarul lui Dumitru. În ciuda acestor fapte, politicienii PSD au continuat atacurile la Mircea Dumitru.
Toate aceste atacuri se derulează după un scenariu binecunoscut profesioniştilor în manipulare: calomniază, calomniază, că tot rămâne ceva. Deranjul produs de miniştrii tehnocraţi Voiculescu şi Dumitru în interiorul sistemelor osificate din sănătate şi educaţie, anchetele DNA - toate slăbesc sisteme corupte care îşi joacă acum, în campania electorală, ultimele şanse de supravieţuire.
Atacurile vor continua până la finalul campaniei electorale. Vor intra în malaxor şi alţi miniştri, judecători şi procurori care îşi fac treaba. E dezarmant şi descurajator pentru mulţi dintre ei, dar e important să le spunem că ei merg pe drumul corect.
Şi încă ceva: aceste făcături de presă sunt demontate aproape instant de publicul activ. Internetul dă prilejul ventilării unor asemenea manipulări, dar oferă şi instrumentele necesare pentru ca publicul să verifice singur faptele şi să comunice.
Mobilizarea rapidă pe Facebook şi pe site-urile responsabile (iată un exemplu excelent de deconstrucţie a minciunii în Vice) ne arată că minciuna are picioare din ce în ce mai scurte într-o epocă în care viteza de circulaţie a informaţiei e atât de mare.
Un mic secret pentru marii strategi din spatele acestor atacuri: lumea a mai făcut ceva paşi de când aţi rămas voi captivi cu nasul în televizor. (Cristian Pantazi)
Sursa: hotnews.ro
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei