Iohannis la întâlnirea cu Timofti: România este „MAREA ȘANSĂ" a integrării R. Moldova în UE
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi la Suceava, după întrevederea avută cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că România este „marea şansă" a integrării R. Moldova în Uniunea Europeană şi va continua să sprijine aspiraţiile europene ale R. Moldova, transmite mediafax.ro.
Klaus Iohannis a spus, la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui moldovean, din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, că reafirmă sprijinul pentru aspiraţiile europene ale românilor de peste Prut.
Iohannis crede că destinul R. Moldova poate fi împlinit doar prin integrarea în Uniunea Europeană. „Folosesc acest prilej pentru a reafirma sprijinul pentru aspiraţiile europene ale R. Moldova. România va fi mereu de partea dumneavoastră, domnule preşedinte. Cred cu tărie că R. Moldova îşi poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană. Vom fi alături de cetăţenii R. Moldova oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune", a declarat şeful statului român.
Însă, preşedintele a atras atenţia că R. Moldova trebuie să facă eforturi susţinute privind procesul de reformare a statului, mai ales în ceea ce priveşte sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.
„Combaterea corupţiei, stabilitatea economică şi întărirea instituţiilor reprezintă singura cale de succes. O spun din nou: Moldova are o mare şansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această şansă se numeşte România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susţinător al R. Moldova în procesul de integrare. Profit de această ocazie pentru a saluta rezultatul alegerilor locale din R. Moldova. Faptul că partidele proeuropene au reuşit să câştige oraşe importante, inclusiv capitala, demonstrează dorinţa cetăţenilor de a îmbrăţişa şi de a-şi însuşi valorile europene şi hotărârea pentru susţinerea parcursului european. Sperăm cu toţii că această opţiune manifestată la alegerile locale se va concretiza foarte curând în constituirea unui Guvern de coaliţie, cu o clară orientare proeuropeană, decis să continue reformele începute în R. Moldova", a mai afirmat şeful statului român.
Iohannis a precizat că decizia de a oferi titlul de Doctor Honoris Causa preşedintelui Nicolae Timofti este legată de „determinarea şi curajul" cu care acesta s-a implicat pentru împlinirea destinului european al R. Moldova.
„Sistemul judecătoresc actual al R. Moldova poartă amprenta distinsului lider, prin promovarea reformei de drept. Priceperea şi corectitudinea de care a dat mereu dovadă, puterea exemplului personal şi simţul datoriei au jucat un rol esenţial în afirmarea sa pe scena publică, iar încrederea pe care a reuşit să o câştige din partea propriilor cetăţeni este confirmarea virtuozităţii sale. Determinarea şi curajul domnului Timofti de a conduce ţara pe calea integrării europene reprezintă cu certitudine un model pentru alte state din regiune. Domnia sa s-a implicat cu toată forţa pentru fructificarea din plin a statutului de membru al Parteneriatului Estic şi pentru împlinirea destinului european al ţării sale", a mai spus Iohannis.
Preşedintele a amintit că statul român va continua să investească în formarea studenţilor moldoveni care vin la studii în România.
„Vreau să vă asigur că România va continua să investească în pregătirea tinerilor din R.Moldova, având credinţa că, astfel, contribuie implicit la dezvoltarea şi integrarea în familia europeană de valori a ţării dumneavoastră, domnule Preşedinte. România alocă deja anual cinci mii de burse de studiu pentru studenţii din R. Moldova şi peste jumătate din copiii preşcolari din această ţară beneficiază de programul finanţat de România pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor. Universităţile din ţările noastre cooperează în cadrul unor numeroase programe bilaterale, dar şi europene, prin schimb de studenţi şi profesori", a mai precizat Klaus Iohannis.
La rândul său, președintele R. Moldova, Nicolae Timofti a spus că „norocul R. Moldova este că are alături o Românie, un stat membru al Uniunii Europene, care tot mai mult se afirmă ca pilon important al stabilităţii şi securităţii în această regiune”.
„Calea R. Moldova spre Europa trece prin România. Nu mai puţin importante decât arterele rutiere ce vor lega R. Moldova de România, trebuie să devină şi traseele pe care circulă, în limba română, informaţiile, ideile, conceptele și valorile.Trebuie să demolăm barierele administrative şi economice care împiedică accesul în R. Moldova al posturilor de televiziune, filmelor, programelor de calculator şi aplicaţiilor în limba română, al culturii pop de expresie românească. Sunt convins că, într-o zi, mai devreme sau mai târziu, ne vom reîntâlni cu toţii în Uniunea Europeană. Hotarul de pe Prut va fi o pură formalitate. Ne vom deplasa de la Chişinău la Suceava pe o autostradă modernă, pentru a ne vizita nepoţii, studenţi şi profesori la Universitatea „Stefan cel Mare”, a menționat Nicolae Timofti.
Este a doua întrevedere dintre cei doi şefi de stat, după vizita pe care Klaus Iohannis a făcut-o, în februarie, în R. Moldova, imediat după ce a preluat mandatul de preşedinte.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md