Klaus Iohannis, despre calea pe care ar trebui s-o urmeze R. Moldova: „În cazul României, integrarea europeană a dus la o creștere economică enormă, la stabilitate și a făcut posibil parcursul euroatlantic, un proiect național de mare amploare”
Pașii făcuți în ultimii ani de către R. Moldova pe calea integrării europene reprezintă și un proiect de succes al României în mandatul președintelui Klaus Iohannis.
Șeful statului român s-a arătat astăzi convins, la Chișinău, că unul dintre cele mai importante proiecte „duse binișor” împreună de România și R. Moldova este deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu statul nostru.
„Au fost multe momente foarte importante și emoționante, unele percepute doar de specialiști (pe parcursul celor zece ani de mandat al său în fruntea României - n.r.). Dar unul dintre proiectele pe care le-am abordat și le-am dus binișor împreună, România și R. Moldova, este calea europeană a R. Moldova. Faptul că am reușit să obținem o decizie clară la Bruxelles pentru statutul de candidat la aderare pentru R. Moldova și, ulterior, și asta a fost o surpriză pentru multă lume, să obținem chiar începerea negocierilor de aderare, care de fapt acesta este pasul administrativ cel mai puternic, mi se pare că este lucrul de departe, de foarte departe cel mai important”, a declarat președintele Klaus Iohannis astăzi la Chișinău, unde se află pentru a celebra Ziua Limbii Române, marcate pe ambele maluri ale Prutului.
Liderul de la București a catalogat drept „o idee extraordinar de bună” decizia președintei Maia Sandu de a convoca un referendum privind integrarea europeană, „fiindcă în acest fel și omul simplu percepe importanța acestui proiect”.
„Eu mi-amintesc discuțiile care au fost în România, când am avut aceeași fază – negocieri de aderare complicate, de durată. Au fost voci care începuseră deja să întrebe dacă chiar trebuie să ne integrăm, dacă e important. Importanța integrării este atât de mare și rezultatele sunt atât de pozitive încât vă recomand să faceți orice ca să popularizați aceste lucruri. În cazul României, integrarea europeană a dus la o creștere economică nu semnificativă, dar enormă, a dus la stabilitate, la consolidarea democrației interne din România și a făcut posibil ceea ce numim noi parcursul euroatlantic, care pare o sintagmă simplă, dar este un proiect național de mare amploare și de mare durată. De aceea cred că aceasta este calea pe care ar fi bine să o urmeze și R. Moldova”, a punctat Klaus Iohannis.
În cadrul aceleiași conferințe de presă susținute în comun cu președinta Maia Sandu, Klaus Iohannis a arătat că ultimii zece ani au reprezentat „cea mai bună și prolifică perioadă a colaborării între România și R. Moldova”.
„Contribuția strategică a României la progresul continuu al R. Moldova pe drumul reformelor și al integrării europene este incontestabilă, fiind unul dintre cele mai importante succese de politică externă din ultimii zece ani. Vă felicit pentru pașii istorici pentru ancorarea în marea familie europeană, din care sunteți parte firească și pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE. Știu că eforturile pe care le faceți sunt foarte mari, încă beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană sunt pe măsură, iar cetățenii vor simți aceste beneficii în sistemul educației, în cel de sănătate, în infrastructură, conectivitate și, desigur, în plan economic. În plus, UE reprezintă o comunitate în care identitatea, istoria și independența sunt respectate, nu rescrise sau încălcate brutal”, a încheiat Klaus Iohannis.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei