Kievul dezvoltă o bombă ghidată, cu aripi retractabile. „Ar putea lovi Rusia la fel de des cum forțele ruse lovesc Ucraina”
Ucraina a dezvoltat o bombă ghidată, care ar putea deveni o „armă-cheie” pentru țintirea obiectivelor militare rusești. Prototipul a fost filmat recent de echipajul unui avion de vânătoare ucrainean în timpul unei faze de testare.
Această bombă dispune de o rachetă de propulsie, aripi retractabile și un sistem GPS, având o rază de acțiune de aproximativ 65 de kilometri.
Dacă Ucraina intensifică producția în masă a acestor bombe, ar putea lovi teritoriul rus la fel de frecvent cum forțele ruse țintesc în prezent Ucraina, notează Forbes, citat de digi24.ro.
Această nouă adiție se va alătura arsenalului Ucrainei, alături de muniții precum racheta de croazieră Neptune, racheta fără pilot Palianytsia și diverse UAV-uri cu rază lungă de acțiune, scrie BulgarianMilitary.
Producând propriile muniții de precizie, Ucraina își reduce dependența de aliați imprevizibili pentru capacități militare esențiale. Concentrându-se pe producția locală, Ucraina poate evita constrângerile aliaților săi privind utilizarea și desfășurarea munițiilor fabricate în străinătate.
Deși planul este stabilit, acesta va rămâne teoretic până când forțele aeriene ucrainene vor testa temeinic noua bombă și fabricile vor fi echipate pentru fabricarea acesteia.
În prezent, forțele aeriene ucrainene au echipat mai multe aeronave, precum Su-24, Su-27 și Mikoyan MiG-29, cu bombe planante americane și franceze. Aceste tipuri de aeronave ar putea, în viitor, să fie înarmate cu bomba ucraineană nou dezvoltată.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că, de-a lungul a doi ani și jumătate de conflict, Rusia a lansat aproximativ 10 000 de rachete și peste 33 000 de rachete antiaeriene asupra Ucrainei.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România