11:22:16 22.11.2024
Stiri

Kazahstanul a preluat PREȘEDINȚIA Consiliului d Securitate al ONU și propune o agendă AMBIȚIOASĂ. Despre ce este vorba

Știri 09.01.2018 14:40 Vizualizări2322 Autor: Ziarul National
Kazahstanul a preluat PREȘEDINȚIA Consiliului d Securitate al ONU și propune o agendă AMBIȚIOASĂ. Despre ce este vorba


Deja de un an, Kazahstanul face parte dintr-un organ-cheie al celei mai importante organizații de pe Planetă - Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Din ianuarie 2018, Kazahstanul preia președinția Consiliului de Securitate și are posibilitate, dacă va fi necesar, să convoace o reuniune de urgență sau să organizeze diferite ședințe. Mai simplu spus, Kazahstanul are șansa să devină o voce și mai puternică în cadrul ONU și să lanseze inițiative la cel mai înalt nivel.

Cea mai importantă problemă în timpul președinției Kazahstanului va fi adoptarea unui document al Consiliului de Securitate privind Asia Centrală și Afganistan (deocamdată formatul nu a fost stabilit n.r.). Reamintim că Republica Kazahstan este primul și unicul stat din regiune care are onoarea de a fi parte a Consiliului de Securitate al ONU. Fiind conștientă de responsabilitatea și rolul de lider în Asia Centrală, Republica Kazahstan nu va promova la ONU inițiative ce vizează probleme interne ale statului, ci regionale și globale.

În Asia Centrală, între timp, în capul listei de probleme e tematica afgană și tot ce e legat de normalizarea situației din Afganistan - de la acțiuni contra terorismului, la eforturi umanitare. Anume dimensiunii umanitare Kazahstanul acordă o atenție deosebită, în condițiile în care metodele anterioare de normalizare a situației s-au dovedit a fi ineficiente: operațiunile militare, care s-au finalizat cu retragerea trupelor și acordarea sumelor astronomice în economia Afganistanului – din cauza nivelului înalt al corupției la cel mai înalt nivel bani nu ajung la destinație.

Trebuie să amintim că războiul civil din Afganistan continuă de aproape 40 de ani. În această perioadă au crescut generații întregi care nu știu altceva decât să țină armele în mâini. Pentru ei a ține arma în mâini este munca de bază. Astfel, pentru a opri războiul în Afganistan e necesar, mai întâi de toate, de a educa o nouă generație care va ști cum e să ai o viață normală, fără de război. În acest scop, cu șapte ani în urmă Kazahstanul a lansat un program gratuit de formare în universitățile sale pentru studenții afgani. Unii dintre aceștia și-au pierdut vechile obiceiuri, s-au întors acasă și acum activează în calitate de ingineri, medici sau diplomați. Această experiență pozitivă e cu siguranță demnă de atenția comunității internaționale. Din postura de membru al Consiliului de Securitate, Kazahstanul are șansa să atragă atenția celorlalți membri ai ONU asupra aspectul umanitar în ceea ce privește soluționarea crizei afgane.

Desigur, lista problemelor urgente ale Asiei Centrale nu se limitează doar la Afganistan. Aici persistă un amestec de probleme: aspecte legate de securitatea alimentară, energetică, probleme privind aprovizionarea cu apă potabilă, precum și delimitarea frontierelor, proces care nu a mai fost finalizat. În cazul fiecărei probleme Kazahstanul are propriile soluții. Din acest motiv, încercarea Kazahstanului de a pregăti spre adoptare un document privind Asia Centrală în Consiliul de Securitate al ONU este un eveniment de mare importanță și un punct de reper pentru regiune.

În ceea ce privește inițiativele globale ale Kazahstanului, atunci acestea par acum mai relevante decât oricând. Într-un momentul în care terorismul internațional a luat proporții dezastruoase și a depășit toate granițele, în cazul în care un atentat poate avea loc oriunde în lume, e nevoie de un front comun, de o coaliție antiteroristă la nivel mondial sub egida ONU. Despre inițierea unei coaliții antiteroriste președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a vorbit încă în anul 2015. Ideea propusă nu urmărește creșterea potențialului și capacităților militare unul împotriva altuia, dar unirea forțelor contra unei amenințări comune. Potențialul militar urmează să fie îndreptat pentru scopuri creative. Kazahstan propune statelor membre ale ONU să transfere 1% din bugetul destinat apărării într-un Fond special de finanțare a luptei împotriva sărăciei, foametei și schimbărilor climatice.

Apropo, în ceea ce privește schimbările climatice. Insule uriașe de gunoi din ocean, orașe sufocate în gaze toxice de eșapament, tsunami și cutremure, care se produc mai frecvent ca oricând - astăzi aceste lucruri nu mai reprezintă scene din filme fantastice cu scenarii apocaliptice, ci este realitatea în care trăim. Pentru a opri degradarea ecologă a planetei e necesară introducerea în masă a „tehnologiilor verzi”. Înțelegând acest lucru, Kazahstanul a ales pentru Expoziția Internațională, care a avut loc la Astana, tema: „Energia viitorului”. Imediat după această expoziție Kazahstanul a venit cu inițiativa de a înființa un Centru regional al ONU pentru dezvoltarea tehnologiilor ecologice și a unor proiecte de investiții, care sunt destinate unor state pentru ca să-și împărtășească experiența, cunoștințe, dar și sprijinul financiar în acest domeniu.

În fond, Kazahstanul are ce oferi comunității internaționale în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. E vorba de soluționarea problemele cu adevărat stringente, îmbunătățirea situației nu doar într-o anumită regiune a Asiei Centrale, dar, de asemenea, la nivel mondial. Și sper că aceste inițiative vor fi auzite.

După presa internațională

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md