16:01:11 17.01.2025
Stiri

JUSTIȚIE SELECTIVĂ? Șor nu este (ca) Filat

Anticorupție 09.05.2016 11:02 Vizualizări2872 Autor: Ziarul National
JUSTIȚIE SELECTIVĂ? Șor nu este (ca) Filat

DUPLICITATE // Cel care a recunoscut public că a furat banii din BEM se bucură de libertate, face conferințe de presă și ține cuvântări pe scenă, iar cel care ar fi luat bani de la primul stă închis și nu i se permite să vorbească

În timp ce fostul premier Vlad Filat stă închis de aproape șapte luni, nu i se permite să vorbească cu presa, ședințele de judecată sunt închise și este îmbrâncit pe scări de mascați în văzul tuturor, controversatul primar de Orhei, Ilan Șor, face conferințe de presă, lansează acțiuni care mai de care în orașul pe care îl conduce, strigă de pe scenă: „Orhei, te iubim!” și continuă să cumpere bunuri din R. Moldova pentru propriile afaceri.

Furtul - nu, mita - da

Dacă Filat este învinuit că ar fi luat mită și ar fi făcut trafic de influență în baza unui autodenunț al lui Șor, primarul este principalul învinuit de furtul din cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Procurora Adriana Bețișor, responsabilă de aceste dosare, a declarat, imediat după reținerea lui Vlad Filat la mijlocul lunii octombrie 2015, că, potrivit Codului Penal, Ilan Șor scapă de orice răspundere penală în cazul unui autodenunț.

Totuși, a spus ea, acest lucru nu îl absolvă de responsabilitate în celelalte dosare în care este implicat Șor, inclusiv în cazul delapidărilor de la Banca de Economii. Numai că, iată, nu vin răspunsurile solicitate de peste hotare. Între timp, Șor organizează pe 7 mai un concert la Orhei unde va urca pe scenă alături de vedeta rusă Lev Leșcenko.

Ilan Șor: octombrie 2015 – aprilie 2016

Pe 12 octombrie 2015, soția lui Ilan Șor, interpreta rusă Jasmin, și-a sărbătorit ziua de naștere în cadrul unei petreceri organizate cu mare fast la Orhei. Peste o zi, Șor făcea autodenunțul împotriva lui Filat în Casa Sindicatelor, în prezența unui procuror.

Potrivit documentului, Șor a fost audiat pe 13 octombrie, de la ora 17.45 până la 20.30. Controversatul om de afaceri și principalul suspect în dosarul fraudelor de la Banca de Economii le spune procurorilor că prima dată l-a cunoscut pe Filat la sfârșitul lui 2008, în clubul „Flamingo”, iar ulterior oferă detalii despre felul în care Filat i-ar fi cerut mită. Șor spune că i-a dat fostului premier 250 de milioane de dolari. Ulterior, procurora Bețișor a declarat într-o conferință de presă că Filat ar fi primit aproape 40 de milioane de dolari pentru servicii hoteliere, mașini etc.

Pe 19 octombrie, Ilan Șor, flancat de mai mulți bodyguarzi, se prezintă la sediul Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru a fi audiat. Acolo stă câteva ore, după care iese fără să sufle o vorbă. Și… e liber.

Șor e ocupat, are de organizat hramul orașului Orhei pe 8 noiembrie. Șor bucură orheienii de hram cu un concert în care sunt aduse nume grele care costă scump: Mirabela Dauer, 3-Sud-Est, Band’Eros sau Toto Cutugno.

„Sunt mândru să fiu primar al Orheiului. Este o onoare să fiu ales de voi și îndeplinirea tuturor promisiunilor făcute este pentru mine o chestie de onoare. Vom demonstra împreună că Orheiul nu este un oarecare oraș, ci va deveni un exemplu de urmat pentru toate localitățile din țară, inclusiv pentru capitală. Pentru că este orașul nostru! Orhei, te iubim!”, zice Șor de pe scenă.

Trece hramul, vine Crăciunul. Șor trebuie să distreze orheienii. Controversatul primar inaugurează un târg, aduce Fanfara lui Moș Crăciun, instalează brad, aprinde luminițele de sărbătoare, frumoasa Natalia Gordienko cântă. Titluri de știri: „Șor transformă Orheiul în poveste”.

Cu gândul la soția lui însărcinată, Șor anunță: începând cu 1 decembrie 2016, familiile din orașul Orhei vor primi o indemnizație unică la naşterea copilului – 7 000 de lei în cazul primului copil, câte 10 000 de lei pentru nașterea celui de-al doilea copil și nașterile ulterioare.

Grija pentru orheieni nu împiedică și interesele personale ale controversatului primar. La sfârșitul anului trecut, Șor a intrat în posesia unui alt bun al sindicatelor din R. Moldova. Pe 23 decembrie 2015, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova i-a vândut unei companii afiliate lui Ilan Șor Palatul Republican de Cultură al Sindicatelor din Chișinău, situat pe str. Kiev 7. Cu o suprafață de peste 6 mii de metri pătrați, clădirea a fost înstrăinată contra sumei de 41 milioane de lei și 5 bănuți, preț derizoriu, afirmă experții. În locul Palatului de Cultură, urmează să fie construit un centru comercial de peste 40 000 de metri pătrați. Proiectul mall-ului a fost realizat de o companie rusească care a întocmit și planul pentru Shor Holding Regency, dar încă în 2014, când clădirea se mai afla în proprietatea Sindicatelor, dezvăluie RISE Moldova.

Pe la sfârșit de ianuarie, primarul Ilan Șor se arată deja preocupat de problemele și activitățile tinerilor orheieni și propune crearea unei organizații orășenești de tineret.

În februarie, Șor „reabilitează” spartachiada orheiană, care a fost lansată exact pe 24 aprilie, în ziua protestului anunțat de Platforma DA, deși era planificată pentru mai târziu. Șor mai are în februarie o inițiativă. El cere construcţia unui teren sportiv de ultimă generaţie în Orhei.

Iar pe 14 februarie, de Ziua Dragostei, se declară îndrăgostit, pe scenă, la Orhei: „Astăzi sărbătorim Ziua Îndrăgostiților, zi în care le spunem celor dragi că îi iubim. De Valentine's Day este un prilej în plus să spunem – Orhei, te iubim!”.

În martie, Șor felicită femeile din Orhei, organizează Festivalul „Mărțișor”, anunță că vrea să transforme orașul „în cartea de vizită a R. Moldova”, după ce își propune să repare câteva străzi, și merge la judecată, față în față cu Filat. Deci, cel care a luat bani din BEM în calitate de martor al acuzării, liber.

Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, afirmă, după ședință, că Șor a folosit cuvinte necenzurate, a roșit, s-a comportat agresiv și își făcea semne cu procurora Bețișor când era întrebat ceva. Bețișor îi ia apărarea lui Șor, neagă cele spuse de avocat și zice că, de fapt, Filat este cel care a avut un comportament neadecvat.

La sfârșitul lunii martie, Ilan Șor organizează o conferință de presă în care a încercat din nou să se disculpe. Potrivit lui, prejudiciul adus băncii este de 650 de milioane de dolari, dintre care 375 de milioane au fost credite neperformante acordate pe timpul lui Grigore Gacikevici, iar 250 de milioane de dolari sunt credite luate de companiile lui Ilan Șor, constrâns de Vlad Filat, iar banii au fost transmiși ulterior lui Filat.

„Creditele au fost luate de companiile mele, iar ulterior banii au fost transmiși lui Filat”, a declarat Șor, accentuând că el nu se consideră vinovat de furtul din sistemul bancar.

Procurora Bețișor anunță că cercetează „fiecare cuvânt” din conferința lui Șor pentru a vedea dacă acesta nu intimidează martorii, după ce procurorii au fost deranjați de postările de pe pagina de Facebook a lui Vlad Filat, scrise de admin, și s-au apucat să-l identifice. Deocamdată, procurora nu a anunțat rezultatul cercetării sale cu referire la conferința lui Șor.

Conferința de presă a lui Șor a fost organizată cu trei ore înainte ca Banca Națională a Moldovei să facă public un comunicat de presă cu privire la primul raport cu privire la progresul investigației Kroll în derulare care se referă la frauda de proporții din sectorul bancar din Republica Moldova.

„Prima etapă a investigației în curs a confirmat concluziile inițiale raportate la finalizarea investigației preliminare anterioare și a dezvăluit dovezi clare cu privire la implicarea crucială a dlui Ilan Șor, precum și a companiilor și persoanelor asociate cu dumnealui (împreună: „Grupul Șor”) în frauda dată. În special, informația colectată și analizată de Kroll a confirmat că Grupul Șor a avut tangență cu achiziționarea acțiunilor celor trei bănci din Republica Moldova în anii 2012-2014, a controlat direct deciziile importante ale celor trei bănci, inclusiv deciziile cu privire la acordarea „creditelor” în favoarea companiilor interconectate, fără vreo intenție de returnare din partea acestora, a creat o rețea de companii prin care fondurile obținute prin fraudă au fost sustrase și spălate și a obținut o parte semnificativă din fondurile furate. La această etapă, Kroll a identificat tranzacții în sumă de peste 350 milioane dolari SUA, care pot fi direct atribuite fraudei care a avut loc în cele trei bănci din Republica Moldova”, se arată în comunicatul BNM.

Raportul Kroll nu-i afectează viața lui Șor. Pe 22 aprilie, el organizează o ceremonie festivă și felicită lucrătorii din ramura gospodăriei comunale din Orhei cu ocazia zilei lor profesionale.

Pe 25 aprilie curent, Șor e în culmea fericirii. Soția lui, Jasmin, face anunțul pe Facebook: s-a născut Miron, fiul lor.

Andrei Popov, Ambasadorul R. Moldova în Austria:

„Eu nu pot spune dacă Vlad Filat este vinovat sau nevinovat. Eu pot fi sigur că el nu este singurul vinovat. Există o probă foarte clară, lucru remarcat și discutat la Academia Internațională Anticorupție. Oamenii râd în hohote și nu le vine să creadă că un om care a făcut un autodenunț și a spus că a furat 250 de milioane este în libertate”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md