Justiția magistratei Maria Moraru
INTERESE // În baza unor decizii judecătorești adoptate de Maria Moraru, grefiera acesteia și părinții săi au devenit proprietari a patru apartamente, în valoare totală de 80 de mii de euro
Mai multe persoane care au procurat apartamente în câteva blocuri de locuit din capitală, ridicate de o firmă care la scurt timp a dat faliment, bat de ani buni drumurile prin judecată, sperând că magistrata Curții de Apel Chișinău, Maria Moraru, cea care judecă cererile lor de confirmare a dreptului de proprietate asupra locuințelor, le va face dreptate. În timp ce procesele lor se tărăgănează, magistrata a avut grijă să le acorde în proprietate câteva apartamente în aceste blocuri grefierei sale și mamei acesteia. Locatarii blocului, cu drepturile de proprietate încă nerecunoscute, nu exclud că unele dintre aceste apartamente ar putea ajunge ulterior în proprietatea Mariei Moraru.
Falimentul „subit”
Apartamentele cu pricina se află în șase blocuri de locuit de pe str. Sarmisegetuza 53 și Cuza Vodă 1/4, construite de firma „Nourco”. Aceasta, după ce a vândut mai toate apartamentele din clădirile încă nefinisate, a anunțat că nu mai are bani pentru a continua lucrările. La solicitarea unei firme căreia „Nourco” îi datora o sumă nu tocmai mare de bani, judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Maria Moraru, căreia îi fusese repartizat dosarul, a dispus începerea procedurii de insolvabilitate a firmei și a transmis clădirile în gestiunea unui administrator al insolvabilității pe care l-a ales tot ea, Dumitru Chicu.
Contracte dubioase
„Îmi amintesc foarte bine de una dintre primele ședințe ale creditorilor (a celor care au procurat apartamente în acele blocuri – n.r.), când domnul Chicu a venit la noi și ne-a trântit pe masă un teanc de contracte pe care să le preluăm.Am rămas crucită. Am insistat să le analizăm, dar nu mi s-a permis să mă uit printre ele. După acel moment, în lista creditorilor au început a apărea persoane și companii care pretindeau dreptul de proprietate asupra a zeci de apartamente. Bănuiesc că printre acele contracte se aflau și documente care se refereau la datorii nejustificateale „Nourco” față de anumite firme. Din acel moment, am căzut în dizgrațiile domnului Chicu, ulterior am fost exclusă din comitetul creditorilor, iar apartamentul meu, pe care l-am plătit integral (451 de mii de lei – n.r.), a fost scos la vânzare”, se plânge Galina Afanas, femeia care de patru ani încearcă să își facă dreptate în instanță.
Un dosar „legat” de Maria Moraru
După ce Judecătoria sectorului Centru a dispus înregistrarea apartamentului cumpărat pe numele Galinei Afanas, administratorul insolvabilității a atacat cu recurs la Curtea de Apel, iar dosarul, în mod misterios, a ajuns din nou pe mâna Mariei Moraru, care a anulat decizia instanței de fond și a trimis cazul la rejudecare, adoptând și o încheiere în care explică că, din moment ce Galina Afanas se regăsește în lista creditorilor „Nourco”, cărora urmează să le fie restituiți banii investiți pentru procurarea apartamentelor, nu are dreptul să ceară și înregistrarea dreptului de proprietate asupra locuinței.
Această încheiere a stat la baza refuzului Judecătoriei Centru de a înregistra apartamentul pe numele femeii, atunci când a examinat a doua oară dosarul. Culmea, spune Galina Afanas, după ce a contestat această decizie judecătorească, dosarul iarăși i-a fost repartizat Mariei Moraru, în instanța de Apel.
Potrivit Galinei Afanas, Maria Moraru „a avut din start un interes surprinzător” pentru aceste blocuri de locuit.
Patru apartamente pentru familia grefierei
Aceeași judecătoare, în alte cazuri similare, a hotărât însă înregistrarea apartamentelor pe numele persoanelor care se regăseau în lista de creditori. Printre norocoși se regăsește grefieramagistratei, Dorina Șova, și mama acesteia, Ecaterina Șova.
Prin decizia Mariei Moraru, Dorina Șova a devenit proprietara unui apartament în valoare de 30,5 mii de euro în unul dintre blocurile de pe str. Sarmisegetuza, iar mama ei, proprietară a două apartamente în unul din blocurile de pe str. Cuza Vodă, în valoare totală de peste 52 de mii de euro.
Un alt apartament de pe aceeași adresă urma să intre în proprietatea tatălui grefierei, Tudor Șova.
Straniu este faptul că astăzi, la doi ani de la obținerea dreptului de proprietate asupra imobilului, apartamentul Dorinei Șova lipsește din baza de date de la „Cadastru”.
Scheme trase la indigo
Cazul de la Botanica seamănă izbitor de mult cu un altul, care vizează un bloc de locuit din prestigiosul cartier „Valea Morilor”. Și acolo, firma care a construit un bloc de locuit s-a pomenit în faliment, iar dosarul privind insolvabilitatea acesteia a fost judecat de fosta vicepreședintă a Curții de Apel Economice, Maria Moraru.
Și în acest caz, judecătoarea a decis să-l numească administrator al insolvabilității pe Dumitru Chicu, iar oamenii care cumpăraseră anterior apartamente în acest bloc s-au pomenit că nu își pot înregistra dreptul de proprietate asupra locuințelor, iar apartamentele lor sunt înregistrate pe persoane străine.
Într-o scrisoare publică, adresată organelor de drept, victimele din acest caz declară că este vorba despre o schemă de escrocherie din care face parte administratorul insolvabilității, judecătoarea și câteva firme.
„Nu avem niciun interes”
Contactat de Ziarul NAȚIONAL, administratorul insolvabilității, Dumitru Chicu, respinge toate acuzațiile care i se aduc. El susține că toate acțiunile întreprinse de el au avut drept scop de a finisa construcția blocurilor de locuit, pentru ca oamenii să își poată lua apartamentele.
„Eu nu am niciun interes aici și nici doamna Moraru. Dorina Șova a devenit grefieră a doamnei Moraru după ce a intrat în proprietatea apartamentului. Dreptul de proprietate i-a fost oferit, pentru că a achitat tot costul imobilului”, afirmă Chicu.
Administratorul insolvabilității firmei „Nourco” neagă faptul că ar fi acceptat înregistrarea în lista creditorilor a unor companii care pretind dreptul de proprietate asupra a zeci de apartamente. Cât privește blocul de pe str. Pietrarilor, Chicu recunoaște că a fost numit administrator al insolvabilității, dar de vreo doi ani acolo există un alt administrator.
Ziarul NAȚIONAL a încercat să ia legătura cu Dorina Șova și Maria Moraru. Noua grefieră a judecătoarei ne-a comunicat însă că Dorina Șova nu este la serviciu, iar pentru a afla poziția judecătoarei, să expediem o solicitare oficială la cancelaria Curții de Apel Chișinău.
Maria Moraru, judecătoarea cu castel de zece mii de euro
Judecătoarea Maria Moraru este bine cunoscută opiniei publice. În urmă cu doi ani, „Ziarul de Gardă” a scris despre vila de lux a magistratei, estimată în acte la zece mii de euro și evaluată de experți la circa șase milioane de lei.
Judecătoarea mai este cunoscută pentru mai multe dosare scandaloase pe care le-a judecat, dar și pentru trei dosare pierdute la CEDO.
Reprezentanții platformei „TokTok”, dispuși să colaboreze cu autoritățile R. Moldova pentru a preveni manipularea alegătorilor în contextul scrutinului parlamentar
PREMIERĂ // R. Moldova a cumpărat energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri: „Piața românească este cuplată cu cea europeană, iar prețurile tranzacționate sunt aliniate, garantând transparența și corectitudinea procesului de achiziție”
Dodon insistă ca autoritățile de la Chișinăul să le plătească rușilor de URGENȚĂ pretinsa datorie de 709 milioane de dolari și să-și asume necondiționat întreținerea Transnistriei: „Trebuie să găsiți gaz și să dați și în stânga Nistrului”