Jurnaliştii The Moscow Times, declarați „agenţi străini”
Jurnaliştii The Moscow Times (TMT) au fost declaraţi „agenţi străini” de Rusia, pentru versiunea în limba engleză a site-ului de ştiri.
Multă vreme consideraţi un oficios al puterii de la Moscova, care prezenta o versiune edulcorată, europenizată a realităţii ruse, TMT a devenit făţiş anti-Putin după izbucnirea războiului cu Ucraina.
Ministerul rus al Justiției a adăugat recent ziarul online, popular în rândul comunității de expatriați din Rusia, pe lista sa cu entităţile considerate „agenți străini”.
Aceasta înseamnă un control financiar sporit pentru cei desemnați și impune includerea etichetei, în mod vizibil, pe orice publică oficina vizată. Nu a fost imediat clar cum va afecta această mișcare The Moscow Times, care și-a mutat operațiunile editoriale din Rusia, în anul 2022.
Evoluţia a avut loc, conform Radio Free Europe, după adoptarea unei legi, care impunea pedepse aspre pentru publicarea a ceea ce guvernul consideră că discreditează armata rusă și războiul său în Ucraina.
Autoritățile ruse au desemnat în mai 2021 fundația care publica la acea vreme The Moscow Times drept „agent străin”, forțând închiderea acesteia, precum și site-ul de web de afaceri independent VTimes.
Moscow Times publică în engleză și în rusă, dar site-ul său în limba rusă a fost blocat în Rusia, la câteva luni după începutul războiului din Ucraina.
Publicația a apărut în anul 1992, ca ziar tipărit zilnic distribuit gratuit în restaurante, hoteluri și alte locații populare printre expatriați, a căror prezență la Moscova era în creștere, după prăbușirea Uniunii Sovietice, conform Associated Press.
Ulterior, și-a redus ediția tipărită la săptămânal, apoi a devenit doar online, începând din anul 2017.
În ultimii ani, Rusia a vizat metodic persoane și organizații critice la adresa Kremlinului, marcându-i pe mulți drept aşa-zişi „agenți străini” și pe alţii drept „indezirabili”, conform unei legi din anul 2015, care face ca apartenența la astfel de organizații să fie o infracțiune penală, amintește Newsweek.
Dmitri Muratov, redactorul laureat al Premiului Nobel pentru Pace al ziarului independent Novaya Gazeta, a fost declarat agent străin, în luna septembrie. Ziarul şi-a suspendat anterior operațiunile din Rusia.
Rusia a închis de asemenea personalități proeminente ale opoziției, inclusiv pe militantul anticorupție Alexei Navalnîi, cel mai persistent inamic intern al președintelui Vladimir Putin, ca și pe dizidenți precum politicianul şi jurnalistul Vladimir Kara-Murza și activistul civic Ilia Iaşin.
TMT explică: Eticheta „agenți străini” impune cerințe stricte de raportare financiară și autodemascare. Registrul agenților străini listează site-urile de web ale edițiilor TMT în limba engleză și rusă, precum și paginile sale de socializare, inclusiv pe LinkedIn, YouTube, Instagram și Telegram, ca fiind supuse restricțiilor.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”