Ce descoperire SURPRINZĂTOARE au făcut jurnaliștii BBC în beciurile de la Cricova
Jurnalistul britanic Stephen Sackur, moderatorul emisiunii HARDtalk de la BBC World News, a vizitat recent R. Moldova, unde a realizat un interviu cu premierul Iurie Leancă, dar și cu Evgheni Șevciuk. Sackur a vizitat și vestitele beciuri de la Cricova, despre care a menționat, într-un reportaj scurt, că sunt „cel mai valoros bun de preț al Moldovei”, transmite BBC.
„Moldova are o lungă istorie a producției de vin - vinuri apreciate de către fosta Uniune Sovietică și care generează astăzi 10% din PIB. La Cricova, un milion de litri de vin se maturizează într-o fostă mină de calcar”, povestește Sackur, care adaugă însă că unele dintre sticlele de aici „au o istorie întunecată”.
Jurnalistul s-a arătat interesat de vinurile care au o poveste aparte. În special, acesta s-a oprit în fața colecției lui Goering, militar german și urmaș înflăcărat al lui Hitler. „Într-o secțiune se află o colecție de vinuri care a aparținut odată nazistului Hermann Goering. Confiscate de Armata Roșie în 1945, prețul unei sticle se estimează la 15.000 de lire sterline, la licitație”, povestește acesta. „Descoperirea” lui Sackur nu s-a lăsat fără mici incidente. Acesta a primit permisiunea să atingă o sticlă și a început să o șteargă cu multă insistență de praful care s-a adunat deasupra ei.
„Este istorică, nu fă asta”, l-a atenționat însoțitorul acestuia, directorul de marketing de la Cricova. „De multe ori spunem că aceste vinuri sunt „moarte”, iar prețul este, de fapt, pentru praful din ele. Pentru istoria lor”, a mai glumit acesta. Jurnalistul a rămas de-a dreptul șocat și de prețul unei sticle din colecție. „Este o colecție cu adevărat de valoare”, a concluzionat acesta.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România