Judecătorul care „a deschis poarta” pentru „banii negri” din Rusia, legalizându-i prin faimoasa schemă „Laundromat”, care poartă semnătura fugarului Platon, condamnat după ce au expirat termenele de prescripție
Fostul judecător de la Judecătoria Râșcani a capitalei, Gheorghe Gorun, care a legalizat 790 de milioane de dolari prin schema „Laundromat”, în anii 2010 și 2013, a fost condamnat abia acum de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii.
Totuși, Gorun a fost eliberat de pedeapsa penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere, anunță Procuratura Anticuropție.
Ziarul NAȚIONAL a arătat, încă în anul 2015, într-o investigație că fostul judecător de la Judecătoria Râșcani a capitalei, Gheorghe Gorun, a fost cel care „a deschis poarta” pentru „banii negri” din Rusia. Pe 22 octombrie 2010, acesta semna prima ordonanță care viza sume mari de bani proveniți de peste hotare – 180 de milioane de dolari, chiar în ziua în care fusese depusă cererea de către firma „Valemont Properties LTD”.
„Victima” din R. Moldova de la care erau solicitați banii, ca și de la două firme rusești – „Laita M” și „Spartak”, a fost Andrei Abramov din Chișinău, un băiat modest care a semnat în 2010 actele care i-au fost „împinse” de un vechi amic „Oleg”, contra câtorva sute de dolari. Ulterior, datele i-au fost folosite fără știrea lui în spălătoria de bani pusă la cale de fugarul Veaceslav Platon.
CITIȚI și OFICIAL // Doar patru judecători implicați în schema „LAUNDROMAT” au fost condamnați de instanțele din R. Moldova
Pe 13 martie 2013, Gorun mai dădea o lovitură, semnând o ordonanță de încasare a 610 milioane de dolari de la moldoveanul Sergiu Radu, de la patru firme rusești și un off-shore, la solicitarea „PR-Vert System Limited” din Marea Britanie. Deși împrumutul pe care l-ar fi acordat firma off-shore din Marea Britanie avea un grafic de întoarcere a datoriilor până pe 11 iulie 2013, Gorun a obligat „datornicii” să o facă chiar pe 11 martie, adică cu patru luni înainte, în baza unor copii neautentificate corespunzător.
Urmărirea penală a durat aproximativ patru luni, iar judecarea acesteia a durat mai bine de 7 ani, fiind examinat în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate.
Procuratura Anticorupție precizează că în acest caz un judecător a formulat o opinie separată.
Precizăm că instanțele de judecată din R. Moldova au condamnat până acum doar cinci judecători implicați în schema prin care au fost spălați, acum mai bine de zece ani, peste 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă prin sistemul bancar și judiciar autohton.
Vremuri grele pentru directorul unei întreprinderi municipale de alimentație publică: Un bărbat a povestit cum îi ducea bani ca să avantajeze un agent economic
Ce se va întâmpla când se va opri în Ucraina tranzitul gazului rusesc către Europa?
Un fost angajat al SIS riscă până la șase ani de închisoare pentru că ar fi delapidat instituția cu sute de mii de lei: Complicele său și-a recunoscut vina