17:01:51 25.12.2024
Stiri

INTERVIU // Președintele celui mai mare partid din UE: „Sunt sigur că următorul Guvern va fi proeuropean”

Politică 09.11.2014 10:45 Vizualizări2904 Autor: Mariana Rață
INTERVIU // Președintele celui mai mare partid din UE: „Sunt sigur că următorul Guvern va fi proeuropean”

PREȚ // Președintele PPE afirmă că R. Moldova ar putea pierde regimul liberalizat de vize cu UE, dacă își va schimba vectorul de politică externă

Aflat într-o vizită în R. Moldova, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a acordat un interviu în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL, în care explică ce șanse are R. Moldova să adere la UE în 2020, ce rezultate așteptată Europa de la noi în lupta cu corupția și ce se va întâmpla dacă la alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor câștiga forțele prorusești.

Domnule Daul, sunteți pentru a treia oară în R. Moldova, care este de această dată motivul vizitei Dvs.?

Am venit să sprijin partenerii noștri din R. Moldova, PLDM, în vederea câștigării alegerilor și pentru ca R. Moldova să devină o țară europeană.

Spuneți-ne, vă rugăm, de ce a început UE să sprijine R. Moldova în ultimii 5 ani mai mult decât pe timpul fostei guvernări comuniste?

Am făcut același lucru și în raport cu alte țări, precum Bulgaria, România, Croația. Dacă poporul moldovean spune că este european, noi suntem alături pentru a-l ajuta să se integreze în comunitatea noastră de valori.

Ceea ce am observat noi este că cetățenii moldoveni împărtășesc viziunile europene. Ați fost consecvenți și ați lucrat pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE. Și eu sper că viitorul Guvern, care sunt sigur că va fi unul proeuropean, va respecta toate parteneriatele, astfel încât să întrunească toate condițiile pentru ca R. Moldova să poată adera la Uniunea Europeană.

Noi nu am venit să cumpărăm Moldova. Aceasta ne deosebește de alții. Dacă moldovenii decid să facă acest pas, noi îi vom ajuta. Noi nu suntem ca rușii, nu vă spunem faceți asta sau asta. Noi respectăm limbile, minoritățile în cadrul Europei. Acesta este modul nostru de a gândi și a trăi.

Ce se va întâmpla, totuși, dacă după alegerile din 30 noiembrie la guvernare în R. Moldova vor veni forțele prorusești? UE va fi la fel de deschisă pentru colaborare?

Nu. Dacă poporul moldovean ia această decizie, Uniunea Europeană nu va forța pe nimeni. Dacă la Bruxelles va veni mesajul că „noi susținem apropierea de Rusia”, acesta va fi tratat ca o decizie a poporului. Dar ieri am avut întâlniri cu primarii din R. Moldova, care reprezintă baza societății, cetățenii, erau peste 300 de persoane, și nu am văzut niciunul care să nu împărtășească valorile europene.

Cetățenii R. Moldova ar putea pierde dreptul de liberă circulație în UE, dacă își schimbă vectorul de politică externă?

Dacă sistemul rusesc se instituie aici, sunt sigur că și Europa își va schimba sistemul în R. Moldova.

Dle Daul, spuneți-ne, vă rugăm, ce ar trebui să învețe R. Moldova din lecția ucraineană?

Eu cred că lecția ucraineană este Maidanul, revoluția. Ceea ce doresc R. Moldova este ca aici să fie democrație. Iar în democrație, majoritatea alege valorile europene. Ce avem acum în Ucraina este că majoritatea, cu excepția celor două regiuni, a decis să fie împreună cu Uniunea Europeană, a ales valorile europene. În Ucraina au existat excese, iar când acestea sunt prea multe, oamenii nu acceptă. Așa a apărut Maidanul și a readus democrația.

Dvs. la ce fel de reacție din partea Rusiei vă așteptați, în cazul în care partidele proruse vor pierde alegerile în R. Moldova?

Nu știu. Sper și nu cred că vor veni cu tancurile în R. Moldova. Dar din discuțiile pe care le-am avut ieri am înțeles că ei desfășoară niște acțiuni subterane foarte puternice pentru a încerca să deturneze democrația din R. Moldova în altă direcție, cu metode care nu sunt ale noastre.

Eu sunt alsacian. Am trăit 60 de ani în pace, dar cu o sută de ani în urmă, în Alsacia au fost trei războaie. De când avem Uniunea Europeană, avem 60 de ani de pace.

Alegerile sunt o exprimare democratică a voinței poporului, respectând totodată minoritățile. Vedem mult populism, dar aceasta este democrația. Trebuie să facem astfel încât populismul să nu decidă. Și dacă o parte din moldoveni este prorusă, trebuie să o respectăm, dar ea nu este majoritatea.

UE investește mult în R. Moldova. Care sunt, totuși, obiecțiile Europei vizavi de cum se desfășoară europenizarea țării noastre?

Primul lucru pe care l-am discutat cu toți factorii de decizie din R. Moldova este să instituie statul de drept, să reformeze justiția și să pornească o luptă imediată împotriva corupției. În al doilea rând, vrem educație de calitate și investiții.

Dacă veți avea un stat de drept și o justiție care funcționează, vor veni și investițiile, iar atunci când sunt investiții – sunt și locuri de muncă, și aceasta le dă tinerilor o speranță.

Europa vă poate ajuta cu crearea infrastructurii, construcția drumurilor. În fiecare an revin în țări precum Polonia, Slovacia, România, acolo, dacă intrați într-un sat, vedeți în primul rând infrastructură. Acest lucru contribuie la sporirea nivelului de viață al populației. Să luăm, de exemplu, Polonia. Această țară a fost ajutată să se modernizeze și să se dezvolte, iar acum ea ajută alte state, spre exemplu R. Moldova, să facă același lucru. Aceasta este solidaritatea europeană.

Pentru reformarea justiției, în R. Moldova se investesc mulți bani, însă rezultatele se lasă așteptate. Ce ar trebui de făcut, în opinia Dvs., pentru a accelera ritmul de reformare a justiției?

Chiar acum vin de la o întâlnire cu președintele Parlamentului, Igor Corman. El ne-a spus că au fost adoptate multe legi care însă nu sunt aplicate. Urmează să le implementați și Europa vă va ajuta. În primul rând, autoritățile moldovenești trebuie să fie interesate, altfel nu vin investițiile. Și România a avut nevoie de timp, și Bulgaria, nici în alte state din Uniunea Europeană situația nu este roz. Fracțiunea Partidului Popular European a solicitat Comisiei Europene să creeze o structură formată din avocați și judecători care ar supraveghea cum are loc realizarea actului justiției în UE și în țările candidate la aderare.

Ca să vă dați seama că reforma justiției a început să dea roade în R. Moldova, ce concret ar trebui să se întâmple? Condamnări?

Să respectați statul de drept. Priviți în România și vedeți ce se întâmplă. Nimeni nu este perfect, nici în țările UE. În orice țară sunt circa 4% de persoane care fac fraude. Noi vrem ca aceste 4% de persoane să fie condamnate. Toți trebuie să fie egali în fața legii. Aceste 4% creează corupția, în momentul în care vor fi condamnate, justiția va funcționa. Sunt foarte mulțumit de ce se întâmplă în România. În fiecare zi auzim că au fost descoperite și demonstrate cazuri de corupție, apoi urmează judecata.

Totuși, României i-au trebuit șase ani după integrarea în UE ca să se întâmple acest lucru…

Ceea ce vreau să vă spun este că nu vom accepta aderarea R. Moldova la UE, conform acelorași reguli ca în cazul României și Bulgariei. Rolul politicienilor dvs. este de a le explica oamenilor care sunt regulile și condițiile pentru aderare la UE, legile trebuie adoptate și implementate. Dacă, la momentul aderării, regulile nu sunt clare, este foarte complicat să fie aplicate. Experiența noastră din România și Bulgaria ne-a arătat că trebuie să acționam altfel, mai rapid. Încerc să le explic acest lucru politicienilor din R. Moldova de câte ori discut cu ei și ei înțeleg acest lucru și îl doresc.

Deci, R. Moldova poate adera la UE doar cu această problemă rezolvată?

De fapt, acest lucru este prevăzut în Acordul de Asociere cu UE. Noului Guvern, care sperăm să fie tot proeuropean, nu îi rămâne decât să implementeze prevederile acestui Acord. Cu cât mai repede veți face acest lucru, cu atât mai bine le va fi cetățenilor.

Președintele PLDM, Vlad Filat, susține că R. Moldova poate adera la UE în 2020. Cât de realist vi se pare acest termen?

Depinde de dumnealui și de Guvern. Dacă implementează prezentul Acord, nicio problemă!

Cum rămâne cu voința țărilor membre ale UE? Alegerile din această vară au adus în Parlamentul European mai multe forțe eurosceptice. Ar trebui să ne îngrijoreze acest lucru?

Aceste forțe nu dețin majoritatea. Voința majorității este alta și ea decide. Aceeași este și voința comisarului pentru Politică de Vecinătate și Extindere. Nu aveți de ce să vă îngrijorați. Doar democrația va decide.

Aici vor veni reprezentanții comisiei pentru implementare. Cum vă imaginați că aceste persoane care vin în mod regulat în R. Moldova, se văd cu miniștrii, deputații, și văd că regulile sunt aplicate, să zică NU. E imposibil.

Ce mesaj are președintele celui mai puternic partid din Europa pentru cetățenii R. Moldova?

Știu că acest popor este unul european, care împărtășește valorile noastre. De aceea, îl așteptăm cu plăcere în familia europeană. Eu îi invit să voteze pentru partidul care împărtășește aceste valori și este membru al PPE, PLDM. Este alegerea cea mai bună.

Vă mulțumim!

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md