19:18:09 25.11.2024
Stiri

Jocul KENDAMA: ce este, de ce face BINE la sănătatea copilului şi cum se joacă

Social 16.05.2017 18:30 Vizualizări5522 Autor: Ziarul National


Jocul KENDAMA: ce este, de ce face BINE la sănătatea copilului şi cum se joacă Sursa: csid.ro

Vrei să îţi scapi copilul de dependenţa de telefon? Atunci e cazul să afli de noua nebunie Kendama.

Nu ştii ce este? Îţi spunem noi: o jucărie de îndemânare care are numeroase efecte benefice atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Condiţie de bază: joacă regulat! Şi neapărat învaţă regulile. Ţi le spunem noi mai jos!

Ce este Kendama?

Pentru cei care nu au încă Kendama pentru colecţia lor de activităţi de timp liber fun, trebuie să menţionăm că este mai mult decât un simplu joc, este un stil de viaţă şi provoacă „dependenţă”. De ce se spune asta?! Ei bine, pentru că, odată prins jocul, vei putea face oricâte trucuri cu Kendama, dacă îţi laşi îndemânarea şi imaginaţia să „zburde” (între 300 şi 50.000 de trickuri).

Jucăria Kendama a apărut undeva prin secolele XVII-XVIII, iar jocul care a inspirat Kendama este originar din Franţa Bilboquet, joc a cărui denumire înseamnă textual „cupă şi bilă”.

Kendama este un joc de atenţie, este un joc de coordonare, este un joc de strategie. De obicei, jocul de Kendama este recomandat copiilor peste patru ani.

Kendama este o jucărie de îndemânare de lemn tradiţională japoneză, care s-a bucurat la început de popularitate în rândul copiilor, dar a ajuns în scurt timp o jucărie pentru adulţi şi copii deopotrivă.

O Kendama originală costă de la 69 lei şi poate ajunge să coste chiar până la 300 lei dacă vorbim despre variantele monster (de dimensiuni mai mari).

Din ce este compusă o jucărie Kendama

Componenţa Kendama explică rapid şi de unde vine numele de Kendama. O kendama este compusă în primul rând din „ken” care este mânerul şi din „tama” care este bila de lemn. Cele două părţi, ken şi tama, sunt legate între ele printr-un fir, o aţă numită „ito”.

Corpul kendama, ken, are două cupe de dimensiuni diferite şi un vârf, iar la capăt are o altă cupă. Vârful corpului ken se numeşte „kensaki”, iar cupa de la partea opusă se numeşte „Chuzura”.

Cele două cupe sunt de dimensiuni diferite: cea mare se numeşte Ozara, iar cupa mică se numeşte Kozara. Traversa de pe Ken pe care sunt situate cele două cupe se numeşte Sorado. Gaura din bilă, din tama, se numeşte „ana”.

Cum se joacă Kendama

Obiectivul principal în jocul cu Kendama este de a îţi coordona corpul pentru a prinde tama (bila) cu diferite părţi ale mânerului ken. Pentru a face acest lucru, mai ales odată ce trucurile devin mai complexe, va fi nevoie de o bună coordonare a părţii superioare a corpului cu partea inferioară. Mâinile sunt cele care execută mişcările, pe când picioarele sunt cele care ridică sau coboară bila, tama.

Deşi jocul de Kendama pare foarte simplu pe hârtie şi nu este deosebit de complex, în realitate este de dificultate cel puţin medie, anumite trucuri fiind cu adevărat dificile. Cele mai simple trucuri cu care ar trebui să începi călătoria în universul Kendama sunt acelea în care prinzi bila de lemn în cupa cea mare şi reuşeşti să o menţii, prinzi bila de lemn în cupa cea mică şi reuşeşti să o menţii, prinzi bila de lemn în cupa opusă vârfului sau prinzi cupa direct în vârf.

Atunci când ajungi la un nivel mai avansat, există trucuri complicate cu Kendama, trucuri care implică secvenţe de prinderi, echilibru şi jonglări. La nivel mondial, sunt cunoscute mii de trucuri pentru Kendama, deci nu vei avea timp să te plictiseşti prea repede. Odată ce avansezi, se pot inclusiv schimba regulile - sunt trucuri Kendama unde trebuie să ţii de bilă şi să prinzi vârful mânerului în gaura bilei.

Dacă ajungi la nivelul de maestru, există şi numeroase competiţii naţionale şi internaţionale de Kendama la care poţi participa şi în care se testează rapiditatea, îndemânarea, imaginaţia.

Beneficiile Kendama pentru copii şi adulţi

Chiar dacă provoacă ceea ce numim noi în glumă „dependenţă”, părinţii din întreaga lume îşi încurajează copiii să se joace cu Kendama, tocmai pentru că preferă să îşi vadă copiii „lipiţi” ore în şir de o jucărie de îndemânare decât de un calculator şi un joc video.

Continuarea aici!

Sursa: csid.ro

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md