JOCUL de la Parlament sau cum ar fi condiționat Dodon semnarea unui nou acord ACUM-PSRM în schimbul votului socialiștilor pentru modificările la Legea Procuraturii
Evenimentele care au avut loc pe 16 septembrie curent la Parlament au trădat un scenariu plămădit din timp în culise. Iar condițiile au părut să fie puse de președintele Igor Dodon partidelor din Blocul „ACUM”, care au insistat pe aprobarea modificărilor la Legea Procuraturii.
Ședința Parlamentului a început la amiază, iar singurul subiect pe ordinea de zi era proiectul cu privire la modificarea Legii Procuraturii, care schimbă mecanismul de alegere a noului procuror general.
Totuși, în debutul ședinței deputaților, la tribună a ieșit președintele Igor Dodon care a criticat Guvernul Sandu pentru că nu ar rezolva problemele cetățenilor și că unii miniștri ar avea „poziții confuze”, de exemplu în privința construirii drumurilor.
După discursul boicotat de trei deputați de la „ACUM”, care au părăsit demonstrativ sala de ședințe, legislatorii au dezbătut modificările la Legea Procuraturii până după ora 15.00 și au fost aprobate de majoritatea parlamentară în prima lectură.
CITIȚI și VOTAT // Parlamentul a SCHIMBAT mecanismul de alegere a noului procuror general, criticat de democrați și cei de la Partidul „Șor”. Cebotari: „Capturați obraznic și deschis Procuratura”
Imediat după vot, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a citit două cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu, de ridicare a imunității parlamentare deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova.
Parlamentul a luat o pauză și a decis ridicarea imunității celor două reprezentante ale Partidului „Șor” după ora 17.00.
A urmat o altă pauză, după care jurnaliștii au fost informați „din mers” că reprezentanții PAS, PPDA și PSRM urmează să semneze la Parlament un acord de colaborare pentru perioada următoare. Acordul, numit și „înțelegere politică”, a fost semnat după ora 18.00 de către deputații Mihai Popșoi, Alexandru Slusari și Ion Ceban.
Ultimul a anunțat că documentul urma să poarte în scurt timp și semnăturile președintelui Igor Dodon, premierului Maia Sandu și spicherului Zinaida Greceanîi. Numai după ce acest lucru s-a întâmplat și acordul a fost făcut public cu toate semnăturile pe el, deputații au revenit la Legea Procuraturii.
Un moment „special” în Parlament a fost atunci când socialistul Adrian Lebedinschi a declarat în ședință că renunță la un amendament de-al său la Legea cu privire la Procuratură, deși nu este de-acord să-l retragă(!), iar președintele Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, i-a răspuns că „se acceptă”.
Tocmai în jurul orei 22.00, cand „înțelegerea politică” dintre ACUM și PSRM a fost parafată, noul mecanism de alegere a procurorului general, care introduce o etapă de preselecție a candidaților la Ministerul Justiției, a fost votat în lectura a doua.
Problema este că democrații au anunțat că vor contesta modificările la Curtea Constituțională condusă de fostul socialist Vladimir Țurcan, iar consilierul preşedintei Parlamentului, Fadei Nagacevschi, a și opinat că Înalta Curte „ar putea să aducă anumite chestiuni de neconstituţionalitate”. Anterior, președintele Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă că nu este de acord cu mecanismul propus de Guvern și părea să dea prioritate concursului inițiat de Consiliul Superior al Procurorilor de alegere a unui nou procuror general.
Lotul de vaccin antigripal achiziționat de stat, pe cale de a fi epuizat
Statul din Europa în care se poate ajunge cu cele mai multe rute directe de pe Aeroportul Internațional Chișinău: Zboruri directe către zece orașe din această țară
Curtea Constituțională va decide în această săptămână dacă validează sau nu cel de-al doilea mandat de șef al statului câștigat de Maia Sandu