Jens Stoltenberg, la împlinirea a 75 de ani de la fondarea Alianței Nord-Atlantice: „NATO a fost fondată pe o singură promisiune solemnă - un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor”
Europa se confruntă acum cu un război la o scară pe care o credeam consemnată în istorie, a subliniat miercuri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în timp ce a amintit că NATO este fondată pe o singură „promisiune solemnă” – un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor.
Cu o zi înainte ca NATO să împlinească 75 de ani de la înființare, moment care va fi marcat la sediul Alianței de la Bruxelles, secretarul general al NATO a prefațat mizele reuniunii miniștrilor de externe aliați, prima din acest an și o reuniune prin care debutează pregătirile pentru summitul de la Washington din luna iulie, al cărui caracter aniversar va fi dublat de urgența sprijinului pentru Ucraina și de amenințarea reprezentată de Rusia la adresa securității euro-atlantice.
„NATO a fost fondată pe o singură promisiune solemnă: un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor. Pornind de la această fundație, am construit cea mai puternică și de succes Alianță din istorie“, a declarat al doilea cel mai longeviv secretar general al NATO, cel care în urmă cu cinci ani, la marcarea a 70 de ani de la înființarea Alianței, a devenit primul înalt oficial care s-a adresat Congresului SUA, scrie Calea Europeană.
Miniștrii de Externe ai celor 32 de state membre ale NATO se întrunesc miercuri și joi la Bruxelles pentru a pregăti summitul de la Washington, dar și pentru a celebra 75 de ani de la înființarea Alianței și împlinirea a 25, 20, respectiv 15 ani de aderarea a 12 state, inclusiv România.
În ultimii 75 de ani, a spus Stoltenberg, „Ușa Deschisă a NATO” a contribuit la răspândirea democrației și a prosperității în întreaga Europă.
„În timp ce sărbătorim realizările NATO, nu ne odihnim. Europa se confruntă acum cu un război la o scară pe care o credeam resemnată în istorie“, a adăugat el, solicitându-le aliaților să rămână uniți în sprijinirea Ucrainei.
De altfel, miniștrii de eExterne din NATO se reunesc miercuri și joi la Bruxelles pentru a discuta un sprijin militar pentru Ucraina pe termen lung, inclusiv o propunere pentru un fond de 100 de miliarde de euro pe cinci ani, propunerile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, urmând să confere Alianței Nord-Atlantice un rol mai direct în coordonarea furnizării de arme, muniții și echipamente Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei.
Stoltenberg a refuzat să intre în detalii, dar a precizat că statele membre vor discuta un acord pentru a spori sprijinul acordat Ucrainei într-un mod mai previzibil, pentru a transmite Rusiei mesajul că nu poate câștiga războiul.
„Discutăm acum despre modalități de a instituționaliza mai mult sprijinul într-un cadru NATO pentru a-l face mai previzibil și mai robust, (…) pe termen lung. Realitatea este că, dacă vrem ca acest război să se încheie, cu cât mai repede vom putea convinge Moscova că nu va câștiga pe câmpul de luptă“, a precizat secretarul general al Alianței.
El a declinat insistențele jurnaliștilor de a rosti o sumă pentru acest fond, despre care presa a relatat că s-ar ridica la 100 de miliarde de euro, însă a insistat că este vorba despre „un rol mai puternic al NATO în coordonarea și oferirea de sprijin este o modalitate de a pune capăt acestui război”.
„Ceea ce este evident este că avem nevoie de bani noi și mai mulți bani pentru Ucraina și avem nevoie de ei pe mai mulți ani”, a punctat Jens Stoltenberg, subliniind că miniștrii de Externe nu vor ajunge la un acord la reuniunea din aceste zile, ci vor pregăti terenul pentru un consens la summitul de la Washington.
Sfatul nutriționistului // Un singur pământ, o mulţime de gastronomii
Pensiuni, spații pentru camping și parcare, în Rezervația „Pădurea Domnească”
Turism la zidul unde au murit dictatorii. Unitatea militară unde au fost executaţi soţii Ceauşescu a fost transformată în muzeu