JARA, un nou proiect de reformă a justiției, finanțat de SUA în R. Moldova. Maia Sandu: „Funcționalitatea acestui stat, nivelul de trai, siguranța cetățenilor R. Moldova și viitorul nostru european depind de succesul acestei reforme”
Statele Unite ale Americii vor finanța, prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), încă un proiect de reformă a justiției și combatere a corupției în R. Moldova - JARA.
Proiectul, în valoare de șase milioane de dolari și cu o durată de implementare de trei ani, a fost lansat astăzi la Chișinău, în prezența adjunctei administratoarei USAID pentru Biroul Europa și Eurasia, Erin McKee, Ambasadorului SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a președintei Maia Sandu, ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, șefei Institutului Național al Justiției (INJ), Ecaterina Popa, șefei de proiect, Anne M. Trice etc.
Obiectivele de bază ale JARA sunt monitorizarea procesului de implementare a Strategiei de dezvoltare a sistemului justiției pentru perioada anilor 2022 - 2025 prin crearea unui minisecretariat, consolidarea instruirii și formării juridice, asistență pentru evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, fortificarea instituțiilor anticorupție, sensibilizarea opiniei publice, avansarea reformei anticorupție prin implementarea angajamentelor specifice care trebuie îndeplinite de către Republica Moldova în contextul statutului său de țară candidat pentru aderare la UE etc.
„De la independența R. Moldova, SUA au susținut cu fermitate un sistem de justiție care să fie mai eficient, mai transparent și mai responsabil față de cetățeni. Prin finanțarea proiectului USAID privind reforma sistemului de justiție și anticorupție, continuăm parteneriatul cu Guvernul R. Moldova pentru a crea instituții rezistente, care aplică legea în mod corect și echitabil. Acest proiect va crea standarde de excelență pentru instituțiile anticorupție, va consolida capacitățile INJ și va sprijini Ministerul Justiției în efortul său de reformă în curs. În cadrul acestui nou proiect, SUA vor sprijini crearea unui minisecretariat care va ajuta la implementarea Strategiei ministerului privind reforma justiției, coordonând eforturile de construire a unui sector public și sistem de justiție fără corupție”, a declarat la eveniment Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon.
Diplomatul american a salutat eforturile autorităților de la Chișinău în reformarea justiției, inclusiv modificările efectuate în legislație, realizarea pre-vetting-ului și asigurarea funcționării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
„Acest nou proiect va consolida eforturile de luptă cu corupția prin autorități naționale fortificate, printr-o societate civilă fortificată, pentru a racorda mai bine eforturile reformei cu voința poporului. R. Moldova și-a stabilit lupta cu corupția ca prioritate pe agenda sa de reformă proeuropeană, iar USAID este mândră să vă fie alături în acest efort și parcurs. Reforma judiciară este de importanță critică pentru aderarea R. Moldova la UE, iar USAID, împreună cu alte agenții ale Guvernului SUA, este gata să ofere asistență Guvernului R. Moldova în lupta sa cu corupția și în eforturile sale de creare a unui sistem al justiției mai eficace și mai transparent”, a afirmat adjuncta administratoarei USAID pentru Biroul Europa și Eurasia, Erin McKee, aflată în aceste zile într-o vizită la Chișinău.
Președinta Maia Sandu a mulțumit, la rândul său, SUA și USAID pentru sprijinul enorm pe care îl oferă R. Moldova - aproape două miliarde de dolari acordate în ultimii 30 de ani pentru proiecte menite să îmbunătățească viața cetățenilor R. Moldova.
Șefa statului a recunoscut că reforma justiției și lupta cu corupția este domeniul în care R. Moldova înregistrează în prezent „cele mai modeste rezultate”, deși este unul determinant pentru aderarea R. Moldova la UE.
„În pofida voinței politice extraordinare pe care o avem și în pofida mandatului oferit de majoritatea covârșitoare a cetățenilor R. Moldova, vedem o rezistență mare din partea oamenilor din sistemul judecătoresc, din instituțiile care trebuie să combată corupția și această rezistență face, evident, mai complicată atingerea obiectivului de a construi o justiție dreaptă, pentru că de asta avem nevoie – trebuie să asigurăm dreptate, dar și de a construi instituții de combatere a corupției care sunt puternice și care reușesc să prevină și să sancționeze corupția. Trebuie să continuăm să curățăm sistemul de oameni corupți, de oameni care folosesc legea împotriva legii, pentru a obține beneficii personale, pentru a apăra grupări corupte, criminale. Acest fenomen este încă o problemă majoră pentru republica noastră, de aceea vom continua curățenia generală în justiție. E nevoie să continuăm să construim capacități, pentru că, dincolo de faptul că e nevoie de oameni onești, e nevoie și de oameni profesioniști, deci cei onești trebuie să fie și buni profesioniști, ca să poată descurca acele scheme de corupție care s-au întâmplat în trecut și ca să dea verdicte corecte, legale”, a punctat Maia Sandu.
Potrivit președintei, autoritățile își doresc de la noul CSM, dar și de la viitorul Consiliu Superior al Procurorilor să nu mai promoveze judecători și procurori corupți. De asemenea, acestea își doresc să vadă de-acum încolo absolvenți INJ care să facă dovada corectitudinii și onestității, să nu mai existe certuri între grupuri de interese din sistemul justiției, vocile judecătorilor și procurorilor onești să se facă mai auzite și să fie progrese pe dosarele de corupție mare și în combaterea corupției sistemice.
„Așteptările sunt mari, știu că rezistența este mare, dar vreau să amintesc care este miza acestei reforme. În primul rând, satul R. Moldova nu poate fi funcțional pe deplin, dacă nu avem justiție adevărată. Economia R. Moldova nu poate să se dezvolte, iar fără dezvoltare economică nu putem să creștem nivelul de trai al oamenilor, dacă nu există justiție, dacă nu există certitudinea că legea va fi aplicată, iar cei care nu vor respecta legea vor fi sancționați. Și, foarte important, integrarea europeană a R. Moldova depinde de reforma justiției, pentru că nu o să ne accepte nimeni niciodată în UE, dacă vom continua să avem o justiție coruptă și instituții de combatere a corupției care nu își fac lucrul bine. (...) Funcționalitatea acestui stat, nivelul de trai, siguranța cetățenilor R. Moldova și viitorul nostru european depind de succesul acestei reforme”.
La final, președinta Maia Sandu și-a exprimat certitudinea că reforma justiției „va reuși”, cu sprijinul partenerilor care ne ajută în aceste eforturi.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România