Janina Sitaru, secretar de stat al MAE de la București: „În anul trecut, 68% asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România a fost pentru R. Moldova. Locul R. Moldova e în Uniunea Europeană și România este un puternic susținător”
R. Moldova este principalul beneficiar al fondurilor pentru dezvoltare acordate de România, Bucureștiul dorindu-și ca cetățenii din stânga Prutului să simtă beneficiile integrării europene înainte ca statul să adere la Uniunea Europeană.
„Locul R. Moldova e în Uniunea Europeană și România este un puternic susținător al acestui parcurs. În anul trecut, 68% asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România a fost pentru R. Moldova”, a declarat vineri, 4 octombrie, Janina Sitaru, secretarul de stat pentru relații interinstituționale și cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București, la festivitatea de închidere a Programului de formare profesională în domeniul afacerilor europene destinat jurnaliștilor și funcționarilor cu atribuții în domeniul comunicării din R. Moldova, organizat la București de Institutul Diplomatic Român, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.
Potrivit Janinei Sitaru, caracterul cu totul special al relației dintre cele două state face ca transferul dinspre București spre Chișinău al expertizei dobândite de România din perioada de pre-aderare și din cei peste 17 ani de apartenență la Uniunea Europeană să fie „un proces natural și firesc”.
„Vă asigur că Republica Moldova va beneficia în continuare de proiecte de dezvoltare din partea României, în special pe linia consolidării capacității administrative și instituționale în perspectiva integrării europene și a întăririi statului de drept. Vă vom fi alături în acest proces ambițios de reformă pentru avansarea în parcursul european ireversibil, dar și pentru construcția unui stat sigur și prosper pentru toți cetățenii săi”, a afirmat Janina Sitaru.
Secretara de stat a adăugat că Bucureștiul va ajuta R. Moldova să evite greșelile făcute de România în parcursul său european și să creeze un stat și o societate puternice, pentru a rezista tentativelor de destabilizare, care s-au intensificat în ultimii ani, în mod special după declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina.
Menționăm că Programul de formare profesională „Valori românești în domeniul afacerilor europene”, la care au participat 20 de jurnaliști și specialiști în comunicare din R. Moldova, s-a desfășurat În perioada 30 septembrie - 4 octombrie curent și a fost organizat de Institutul Diplomatic Român (IDR) în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și Guvernul României.
Programul a avut scopul de a consolida capacitatea Republicii Moldova de a implementa reformele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2