Iubiri celebre // Românce care au FASCINAT Parisul! Primul fotomodel din istorie
În istoria României a existat o serie de femei care s-au remarcat printr-o frumuseţe extraordinară. Şarmul unora dintre ele a ajuns până la Paris.
O frumuseţe din România care a făcut istorie la Paris a fost și Renee Perle, primul fotomodel din istorie. Născută în 1904 la Iaşi, într-o familie cu origini evreieşti, sub numele de Renadi Parlea, s-a mutat cu familia la Paris, unde şi-a schimbat numele în Renee Perle. Frumuseţea ei l-a fascinat pe celebrul creator Georges Doeuillet, al cărui model a devenit. În 1930 l-a fascinat pe celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue.
Se spune că Latigue a văzut-o pe stradă şi s-a îndrăgostit de ea pe loc. A devenit muza lui, astfel că a imortalizat-o în 341 de imagini în doi ani cât a durat iubirea lor.
Renee Perle a devenit astfel primul fotomodel profesionist din istoria omenirii, fiind peste ani lăudată de marele creator de modă John Galliano: „Această pariziană jucăuşă a fost o avangardistă perfectă, purta fie pantaloni scurţi, fie evazaţi, încă din 1930, iar mâinile îi erau pline de brăţări!”
În 1932, după despărţirea de Jacques-Henri Lartigue, românca a intrat în anonimat până la moartea ei în 1977. Au rămas însă portretele ei celebre care s-au vândut peste ani la marile case de licitaţii, inclusiv la „Sotheby's”, la preţuri piperate.
Peste ani, celebrul fotograf francez avea să afirme despre Renee Perle: „Am lucrat cu multe femei superbe. Pe lângă ea, toate celelalte păreau ţărănci”.
Sursa: descopera.ro
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”