Iubiri celebre // Regele care nu avea încredere în sine
Sânge albastru // Ludovic al XV-lea și metresele
Dintre toţi regii Franţei, Ludovic al XV-lea a avut cele mai multe amante. Spre bătrânețe, a dezvoltat o înclinație pentru fete tinere. Se spune că ar fi avut nouăzeci de copii nelegitimi.
Căsătoria
S-a căsătorit la vârsta de 15 ani cu Maria Leszczyńska în vârstă de 21 de ani, fiica regelui detronat al Poloniei. Ludovic, care nu manifestase până atunci niciun fel de interes faţă de femei, s-a trezit parcă la viaţă în faţa modestei sale soţii. Pentru un timp, viaţa lor a fost o frumoasă poveste de dragoste. Cunoscuse câțiva ani fericiți alături de regina poloneză care l-a adulat și i-a fost foarte devotată. Cu timpul însă, relaţia s-a răcit, regele fiind notoriu infidel. După nouă ani de căsnicie, pentru prima dată, regina s-a plâns tatălui ei de infidelitatea soțului, ea refugiindu-se în activităţi de caritate.
Metresele
În timp, curtea lui Ludovic al XV-lea a devenit una dintre cele mai pretenţioase curţi regale ale lumii. Regele avea privilegii nelimitate, printre care acela de a construi în jurul său o suită de metrese.
Aceasta crea adevărate războaie reci între doamnele de la curte, fiecare dintre ele încercând să intre în graţiile regelui. Lupta se dădea, de fapt, pentru titlul de metresă oficială, titlu care conferea purtătoarei putere absolută peste inima regelui şi, prin aceasta, peste tot ceea ce stăpânea el.
Cele mai faimoase metrese au fost Ducesa de Châteauroux, irlandeza Louisa O'Murphy, madame de Pompadour şi Marie Jeanne Bécu, Contesă du Barry.
Ducesa de Châteauroux
Dintre cele cinci surori Nesle, patru au fost metrese ale lui Ludovic al XV-lea. Regele s-a îndrăgostit la început de Madame de Mailly, apoi de sora ei mai mică şi, după moartea acesteia, de o altă soră a lor, Madame de Châteauroux. Rolul ei politic a fost mare, deşi exercitat din spatele scenei. A murit brusc la doar 27 de ani. După decesul acesteia, pentru o scurtă vreme regele s-a consolat cu sora ei vitregă. Câteva luni mai târziu, avea o noua metresă – vestita Madame de Pompadour.
Madame de Pompadour
Era inteligentă, frumoasă și rafinată. Fiică a unui escroc şi a unei prostituate, a primit o bună educație.
Nu a avut niciodată influență politică directă, dar din spatele scenei puterea ei era considerabilă.
Importanța ei era atât de mare, încât a fost abordată de către un proeminent diplomat austriac, cerându-i să intervină în negocierile care au condus la Tratatul de la Versailles.
Cu toate că din 1751 legăturile ei sexuale cu regele au încetat, a continuat să rămână metresa oficială a regelui până la moartea ei, lucru care se datorează diplomației inteligente de care a dat dovadă. Va lega regele de ea nu numai prin relații sexuale, ci și ca prietenă, damă de conversație și sfătuitoare.
Amanta pasageră
Anne Coupier i-a dat mari bătăi de cap marchizei de Pompadour, care locuia în apartamentul de deasupra regelui şi avea oricând acces la el printr-o scară secretă. Marchiza avea avantajul că ştiuse să se facă prietenă de nădejde a suveranului, oferindu-i o stare de rutină şi confort, mai ceva ca o nevastă.
Multe iubiri trecătoare s-au succedat prin patul lui fără să o tulbure, însă Anne era o frumuseţe perfectă, atrăsese atenţia curţii asupra ei şi toată lumea credea că va lua locul marchizei. Cu atât mai mult când a rămas însărcinată.
Însă Anne Coupier nu a reuşit să o depăşească în importanţă pe marchiza de Pompadour nici după moartea acesteia din urmă. Regele a exilat-o într-o mănăstire şi a separat-o de fiul lor.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania