21:33:07 17.01.2025
Stiri

Iubiri celebre // Războiul și pacea contelui

Social 01.05.2016 16:40 Vizualizări2232 Autor: Ziarul National
Iubiri celebre // Războiul și pacea contelui sursa: google.ro

Clasici ai literaturii ruse // Lev Tolstoi între bine și rău

Autorul vestitelor romane „Război și pace” și „Anna Karenina” este unul dintre cei mai importanţi romancieri ai lumii. A avut o personalitate complicată şi uneori paradoxală, dar şi o morală extremă cu vederi ascetice.

Micul Tolstoi

A fost crescut de o mătușă de la vârsta de doi ani, după moartea mamei. În imaginea copilului rămâne un portret idealizat al mamei sale, perfectă, bună și iubitoare. Este cel mai mic dintre cei patru băieți ai familiei. Trece prin școala primară acasă cu ajutorul unor profesori germani și francezi. Această mătușă i-a transmis iubirea pentru om și frumos și de la ea a primit cel dintâi îndemn de a scrie.

În slujba viciului

S-a înscris într-un program de limbi orientale la Universitatea din Kazan, apoi se transferă la Drept. A abandonat universitatea, fără nicio diplomă, motivul fiind inclinația sa către petrecerile în exces. Este prezent la toate balurile și se complace în ambianța fastuoasă a cercurilor aristocratice. Devine dependent de jocurile de noroc și, după multe partide pierdute, a realizat că era înglodat în datorii. Atunci părăsește Petersburgul și se întoarce la Iasnaia Poliana, pe care o moștenise de la părinți, și devine fermier.

În Jurnalul său au fost descoperite multe mărturisiri despre viața sa desfrânată. A avut relații cu orice femeie care îi ieșea în cale – de la servitoarele din casă până la soțiile prietenilor săi.

„Renașterea spirituală”

La 34 de ani se căsătorește cu Sofia Andreevna Berg, care abia împlinise 18 ani. Îi testează răbdarea încă înainte de căsătorie. Vrând să se căsătorească cu o conștiință curată, i-a dat miresei să citească Jurnalul său. Pentru o fată, educată în rigorile stricte ale epocii, acesta a fost un șoc. Cu toate acestea, Sonia a trecut testul de rezistență, deși cu multe lacrimi.

La început, îndrăgostit cu adevărat de tânăra femeie, au petrecut momente liniștite și plăcute, iar viața de familie era fericită. Soția sa îi administrează moșia, îi recopiază manuscrisele și îi dăruiește 12 copii.

A dus o activitate pedagogică. Preocupat de educația poporului, Tolstoi scrie un abecedar și predă el însuși la școala de pe moșia sa.

Degradarea fericirii

După 15 ani de căsătorie, începe o perioadă de certuri. Viaţa Soniei a fost presărată cu multe supărări.

Îl iubea şi, în această iubire, era chin, gelozie şi vanitate. Tolstoi cultivase în soţia sa multe din propriile sale defecte, trecându-i-le, aşa cum predai o ştafetă.

Nu o dată, s-a depărtat de soţia lui pentru a se îndrăgosti din nou de ea. Au trăit împreună 48 de ani, iar aceștia au fost adevărați ani de război și pace!

Epilog

A suferit de cazuri grave şi frecvente de depresie şi, în cele din urmă, a devenit un ascet rătăcitor plecat în pribegie. După ce a trecut de la o mănăstire la alta, a fost răpus de o pneumonie.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md